proszę o pomoc
iwcia: Losujemy kolejno bez zwracania 2 liczby ze zbioru liczb {1,2,3,4,5}. Oblicz
prawdopodobieństwo, że otrzymana para liczb utworzy w kolejności losowania 2−cyfrową liczbę
parzystą
5 maj 21:16
5 maj 21:19
Janek191:
Ω = { ( x; y) : x,y ∊ { 1,2,3,4,5} ∧ y ≠ x }
I Ω I = 5*4 = 20
A = { ( 1;2),(1;4),(2;4),(3;2),(3;4),(4;2),(5;2) }
I A I = 7
więc
=========
6 maj 09:03
Mateusz: Janek191: a (5:4) ? również jest liczbą parzystą
6 maj 12:09
Janek191:
Masz rację − jakoś ją zgubiłem .
I A I = 8
===================
6 maj 12:14
iwcia: dziękuję
6 maj 17:46