proszę o pomoc
iwcia: w urnie są 4 kule białe i 8 czarnych, na ile sposobów możemy wylosować 2 kule z tej urny? na
ile sposobów możemy otrzymać w wyniku losowania dwie kule różnych kolorów? zakładamy, że
losujemy kule bez zwracania ich do urny
5 maj 21:15
5 maj 21:22
iwcia: te zadania są dla syna sąsiadki z biednej rodziny nie mają komputera a ni neta dlatego
potrzebuję całe dokładne rozwiązania żeby chłopak mógł zaliczyć egzamin.
z góry dziękuję za pomoc
5 maj 21:27
Janek191:
4 + 8 = 12
| | | | 12 ! | | 11*12 | |
| = |
| = |
| = 11*6 = 66 |
| | | 2 * 10 ! | | 2 | |
Odp. 2 kule możemy wylosować z tej urny na 66 sposobów.
Dwie kule różnych kolorów możemy wylosować z tej urny na 32 sposoby.
5 maj 22:21