proszę o pomoc
iwcia: przy danych P(A')=2/3, P(B)=2/5, P(A∩B)=1/4 oblicz P(A∪B)
5 maj 21:13
Tomek: P(A)=1−P(A')
dalej juz chyba nic prostszego...
5 maj 21:15
iwcia: to nie dla mnie więc jak mogę to proszę o dokładnie rozwiązanie
5 maj 21:18
iwcia: te zadania są dla syna sąsiadki z biednej rodziny nie mają komputera a ni neta dlatego
potrzebuję całe dokładne rozwiązania żeby chłopak mógł zaliczyć egzamin.
z góry dziękuję za pomoc
5 maj 21:27
Janek191:
| | 2 | | 2 | | 1 | |
P( A ' ) = |
| ⇒ P( A) = 1 − P ( A' ) = 1 − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
więc korzystając z wzoru
| | 1 | | 2 | | 1 | |
P( A ∪ B ) = P( A ) + P ( B) − P( A ∩ B) = |
| + |
| − |
| = |
| | 3 | | 5 | | 4 | |
| | 20 | | 24 | | 15 | | 29 | |
= |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 60 | | 60 | | 60 | | 60 | |
5 maj 22:38