Proszę o pomoc
iwcia: przy danych P(A)=1/2, P(B)=2/3, P(A∪B)=4/5 − oblicz P(A∩B)
5 maj 21:13
5 maj 21:14
iwcia: to nie dla mnie ja już dawno zakończyłam edukację pomagam tylko osobie bez komputera i neta
więc jeśli mogę to proszę o dokładne rozwiązanie
5 maj 21:20
Eta:
My tu nie odrabiamy prac domowych ... podając gotowce
5 maj 21:21
iwcia: te zadania są dla syna sąsiadki z biednej rodziny nie mają komputera a ni neta dlatego
potrzebuję całe dokładne rozwiązania żeby chłopak mógł zaliczyć egzamin.
z góry dziękuję za pomoc
5 maj 21:27
xyz: Skoncz te bajki pisac i bierz sie do roboty.
5 maj 21:27
Janek191:
| | 1 | | 2 | | 4 | |
P( A ) = |
| , P( B ) = |
| , P ( A ∪ B ) = |
| |
| | 2 | | 3 | | 5 | |
Korzystamy z wzoru :
P( A ∪ B ) = P ( A ) + P( B ) − P( A ∩ B) ⇒ P( A ∩ B ) = P( A ) + P( B ) − P( A ∪ B)
zatem
| | 1 | | 2 | | 4 | | 15 | | 20 | | 24 | | 11 | |
P ( A ∩ B) = |
| + |
| − |
| = |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 5 | | 30 | | 30 | | 30 | | 30 | |
6 maj 09:39
iwcia: dziękuję
6 maj 17:33