matematykaszkolna.pl
MATURA MATURA MATURA :D Trotyl: Siema! Jak tam przygotowania do matury emotka Mam nadzieje że nie macie takiego stersu jak ja przed polskim pisemnym ^^
5 maj 20:57
Kejt: nie wypowiadaj tego słowa, bo zacznę zabijać!
5 maj 20:58
Trotyl: ale którego słowa mam nie wypowiadać >? emotka
5 maj 21:02
Kejt: dobrze wiesz którego!
5 maj 21:04
Dziabong: Liczę na to, że na polskim będzie temat spoza kanonu, tak jak było na próbnej, bo te lektury mnie dobijają ...
5 maj 21:04
ona: Polski pisemny
5 maj 21:05
Tomek: no to chyba cie dobije bo raczej spoza kanonu nie moga dać... a ten polski pisemny to totalna porażka...
5 maj 21:06
Dominik: od tego roku moga.
5 maj 21:07
Trotyl: Ja sie tylko modle żeby nie było Wesela,Potopu,Granicy,Nad niemnem, Dziadów , pana tadeusza ... Byłbym szczesliwy gdyby bylo cos lekkiego tak jak Kamizelka albo Gloria victis albo Mendel Gdanski no to byloby super :emotka
Dziabong: http://www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=4234&Itemid=559 Drugi akapit. Oczywiście to nie jest potwierdzone, bo nigdzie nie mogłem znaleźć oficjalnego stanowiska CKE w tej kwestii, ale trochę mnie to podnosi na duchu
xyz: 1 temat moze(ale nie musi) byc spoza poznanych lektur
5 maj 21:09
Mati: @Trotyl w tym roku ma być lekka lektura−''Potop''
Trotyl: Miło jest wiedzieć że nie jestem sam z tym polskim który mnie dręczy niesamowicie,
ona: mam odgadywać klucz pytań. ulozony przez jakiegoś komuniste
5 maj 21:10
Trotyl: @Mati no tak, to jest naprawdę chyba najlżejsza lektura jaka może być, którą czyta się w jeden wieczór emotka
5 maj 21:11
Dominik: mnie ze wszystkich stron dochodza sluchy, ze ma byc wspolczesnosc, ale osobiscie w takie zgwadywanki nie wierze. nie przygotowuje sie do polskiego w ogole, pelen spontan. w rekrutacji stracone 50% z polskiego moge nadrobic 2% z matmy.
5 maj 21:12
asdf: MATURA! MATURA! MATURA! MATURA! MATURA!
Mati: Ja czytałem w wakacje ale tylko pierwszy tom emotka
Tomek: oni nie są normalni.... za niedługo moze nam dadzą jakies dwie ksiązki z Konga i mamy sie w klucz wbić... paranoja...
Tomek: Dominik jak zdobędziesz 28% to juz tego niczym nie nadrobisz....
5 maj 21:13
Kejt: asdf, za dużo ząbków masz?
5 maj 21:13
Dominik: Tomek, trzeba byc naprawde mistrzem zeby zejsc ponizej 30%.
5 maj 21:14
Tomek: mistrzem mówisz... wystarczy ze głupio napiszesz jedno zdanie np ze Mickiewicz tworzył w średniowieczu... jedno zdanie moze wynikające ze stresu i masz po maturze... teraz mozecie sie smiac ale w stresie różne rzeczy se pisze...
5 maj 21:16
Trotyl: Dominik w tym problem właśnie że ja też olewałem polski jednak jak sobie popatrzyłem na tematy z poprzednich lat to sie zacząłem zastanawiać i wyszło mi na to, że moge polskiego nie zdać, więc wychodze z założenia że wole zdać mature w ogóle ( bo wsumie kumpel miał 60% z majcy podstawy a teraz na studiach ma stypendium ).Pozatym dobrze prawi tomek jak napiszesz na 28% to masz po marzeniach.
5 maj 21:18
Trotyl: Wystarczy że napiszesz nie na temat zle interpretujac temat emotka
5 maj 21:19
Dominik: to co pisalem − trzeba byc mistrzem zeby takie debilizmy pisac. wypracowanie w glownej mierze polega na pisaniu w kolko pierdol typu adam mickiewicz wielkim poeta byl; wywnioskowac pare rzeczy bezposrednio danych we fragmencie i tyle − mozna bez problemu miec z 50%. rownie dobrze powinienem bac sie matematyki, bo zle zrozumiem polecenie. no ludzie, jak macie z tym problemy to jakim cudem dobrneliscie do klas maturalnych?
5 maj 21:23
Tomek: nie porównujmy matematyki do polskiego... dobrze napisałeś ze z polskiego trzeba lac wode i pisac pierdoły a z matematyki masz konkrety... wynik i tyle a nie jakis dziwny klucz... emotka mozesz inaczej zinterpretowac tekst i punkty lecą...
5 maj 21:25
bash: Ludzie jakoś to będzie, damy radę
5 maj 21:26
Trotyl: no daj spokój nie porównuj majcy do polskiego, poza tym zeby pisac o kims np o mickiewiczu to trzeba cos o nim wiedziec przynajmniej w jakiej zyl epoce itd a jak wiadomo lektur jest od groma autorow tez jest sporo wiec to nie akie latwe( przynajmniej dla mnie bo duzo rzeczy trzeba wkuc na pamiec ) a na majcy to co masz za filozofie odrobina logicznego myslenia tablice maturalne w rece i spokojnie z podstawy masz 100% z rozszerzenia ponad 75 %
5 maj 21:30
asdf: No to jakim trzeba być debilem − przeciez nikt nikomu nie każe pisać w ktorej zyl epoce itd. Byle jaki wstep. I tak cale to sprawozdanie to pisanie w kolko o tym samym. Wystarczy przepisac wlasnymi slowami te dwa fragmenty ma sie >30%. dodać coś od siebie to juz 40%, wnioski to jak zwykle lanie wody itd itd...
5 maj 21:55
5 maj 21:58
Eta: Trzymać się ! .....emotka emotka
5 maj 22:04
sinus: widze ten filmik co roku przed maturą na tym forum
5 maj 22:09
Ajtek: Witam wszystkich. Matura jest po to, aby ją zdać Powodzenia i nie dziękować. Kejt dlaczego jesteś taka bojowa
5 maj 22:14
Tomek: jutro jeszcze lekturki przeczytac i damy rade... kto da rade jak nie my ! emotka a po polskim juz z górki...
5 maj 22:16
Kejt: bo mam już dosyć..wszystkiego.. wszystko mnie boliemotka
5 maj 22:19
Anka: racja! Tomek ma racje potem to juz prawie z górki. jeszcze przezyć polski ustny i gitemotka damy radeemotka
5 maj 22:21
Ajtek: Kejt proszek weź emotka. I zjedz emotka
5 maj 22:23
Ania_601: Również mam już dość tematu matur, wolę już napisać i mieć z głowy.. A z polaka to matura gorzej gówna, oczywiście jest schematyczna i można się wyuczyć jej pisania, ale nie lubię polskiego liczę na zdolności interpretacyjne
5 maj 22:31
Trivial: Jutro matura?
5 maj 22:33
Ania_601: nie pierwsza we wtorek emotka jutro odpoczynek
5 maj 22:36
asdf: ....matura...sesja to dopiero żniwiarz! MATURA ! MATURA ! MATURA ! MATURA ! MATURA ! MATURA !
5 maj 23:20
6 maj 00:03
IoIek: Jaki stres ludzie
6 maj 00:18
Avo: ja lece na zywioł i moze zdam xd
6 maj 02:27
rambo: nie ma co się stresować przed moją maturą zwlekałem z nauką do ostatniej chwili jedna nocka nie przespana i wszystko wykute na blache z matmy na 92 % chociaż w technikum co roku dwóje miałem emotka to sie nazywa mieć farta
6 maj 03:07
Trotyl: wiadoma rzecz kazdy kto ma juz ten papier w ręce smieje sie z tego emotka ale nie my, nie teraz , dzie przed matura >
6 maj 09:08
on: ,,trzymaj się ramy to się nie posramy'' < Cezary Pazura emotka
6 maj 09:15
PW: Jutro matura koty
6 maj 09:26
Trotyl: Jak polski przebrniemy to potem z górki, tylko ten polski nieszczęsny, byle tylko temat był jakis w miare do ogarnięcia emotka
6 maj 09:34
IoIek: ej ziombleczki, to to weszło http://www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=4234&Itemid=559, czy to tylko plotka sprzed dwóch lat, którą wziąłem na serio i przez którą olałem czytanie lektur? emotka
6 maj 09:36
Kipic: Hej za rok matura WTF ? ! Za jaki rok już jutro: 1 egzamin maturalny. A z czego, a z czego A z Pooooo... Poooo.... Pooooo..... laka emotka Ale fajnie, jakie to jest fajne, jak ja to uwielbiłem 1 egzamin trafiasz na czytanie ze zrozumieniem jakieś tajwańskie a potem lektura o której nie masz pojęcia hhuahuahauha bo okazuje się ze streszczenie nic nie pomogło uahauhauahuahuahauhu emotka
6 maj 09:52
Kipic: Ja obstawiam za Panem Tadeuszem nie chce nic mowi ale taki mały szczegół jak w podanym linku może o tym świadczyć, czyli to zdjęcie z PANA TADEUSZA wiec brac ksiazki do rak i CZYTAC CZYTAC! aj zapomnialem ze czytanie lektur nic nie daje wiec streszczenia z neta i czytac czytac emotka hehe
6 maj 09:54
Kipic: a tu dla rozluznienia emotka http://www.youtube.com/watch?v=0Fpj8G0ldYg albo cos mocniejszego, chociaz z matura nie ma nic wspolnego ale jest mocne hehe : http://www.youtube.com/watch?v=d_TVXrKISEo&list=PLC5CC1E85B433FC0C&index=46
6 maj 09:55
Trotyl: @kipic ja tylko sie modle żeby gładko mi poszło ułożenie czegoś na ponad 250 słów jak tego dokonam i w miare na temat to bede szcześliwy
6 maj 09:56
Kipic: @Trotyl to tutaj taki bonusik daje bardzo duuuuuzo do myslaenia hehe ze wsumie nie znajac dobrze lektury mozna punkty z wypracowania natrzaskac ZAPOZNAJ SIE Z TYM ! Nie moglem znalezc nigdzie linka wiec wkleje calosc Jak oceniane jest Twoje wypracowanie na maturze pisemnej? • Treści − tzw. klucz − możesz otrzymać maksymalnie 25 punktów na 50. • Języka − maks. 12 pkt. • Stylu − maks. 5 pkt. • Kompozycji − maks. 5 pkt. • Zapisu − maks. 3 pkt. Język, styl, kompozycja i zapis mogą dać Ci maksymalnie 25 pkt., a więc całe wypracowanie może zebrać 50 pkt. Istnieją jeszcze punkty za tzw. szczególne walory pracy – egzaminator ma prawo przyznać ich maksymalnie 4. Arkusz maturalny składa się dodatkowo z testu sprawdzającego czytanie ze zrozumieniem. Można tu uzyskać 20 pkt. Razem daje to nam 70 pkt. Minimalna ilość punktów, żeby zdać maturę, to 21, czyli 30 %. Jak długa powinna być praca? Praca powinna liczyć najmniej 250 słów (łącznie ze spójnikami i innymi „drobnymi” wyrazami). Jeśli wypracowanie nie spełnia tego wymogu, egzaminator nie przyznaje w ogóle punktów za zapis, kompozycję, styl i język. Przy zbyt krótkiej pracy tracisz więc „na wejściu” połowę punktów. Na punkty z treści nie możesz za bardzo liczyć, ponieważ niewiele lotnych wniosków interpretacyjnych można pomieścić na 1 stronie rękopisu. Tak więc nie ma co się zastanawiać. Lepiej napisać dłuższą pracę niż za krótką. Jeśli obawiasz się, że w za długiej pracy popełnisz zbyt wiele błędów ortograficznych, to popatrz na kryteria oceniania. Za zapis (ortografię i interpunkcję) odejmie Ci się maksymalnie 3 pkt. Warto się rozpisać. Poza tym przepisy nie określają precyzyjnie, ile błędów możesz popełnić. Kryteria bowiem są dość płynne: SZCZEGÓŁOWE KRYTERIA OCENIANIA: Kompozycja: 5 pkt. − jeśli twoja praca jest wewnętrznie uporządkowana, spójna, logiczna, masz jakiś pomysł i konsekwentnie go realizujesz, to masz 5 pkt. 3 pkt. − jeśli twoja praca jest uporządkowana, graficznie wyodrębniasz podstawowe części, masz 3 pkt. 1 pkt. − jeśli twoja praca wskazuje na próbę uporządkowania myśli, jest na ogół spójna, możesz liczyć na 1 pkt. Rada: 1) pamiętaj, że praca winna się zawsze składać z przynajmniej trzech części – wstępu, rozwinięcia i zakończenia. Każda z tych części powinna być wyróżniona akapitem. 2) przy budowie zakończenia pracy wróć na chwilę do wstępu. Nawiąż do niego, powtórz swoje ustalenia w związku z tematem pracy, pokaż, że udało Ci się udowodnić swoje poglądy. Praca będzie logiczna. Styl: 5 pkt. − jeśli w pracy operujesz jasnym, żywym, swobodnym stylem, masz bardzo bogate słownictwo, możesz liczyć na 5 pkt. 3 pkt. − jeśli twój styl jest na ogół jasny, zgodny z zastosowaną przez Ciebie formą wypowiedzi, operujesz wystarczającą ilością słownictwa, by wyłożyć swoją myśl, to możesz mieć 3 pkt. 1 pkt. − jeśli natomiast twój styl jest na ogół komunikatywny, stosujesz dużo powtarzających się schematów językowych, ale nie przekracza to jeszcze granic rozsądku, możesz liczyć na 1 pkt. Rada: 1) unikaj powtórzeń w słownictwie i składni. Nie zaczynaj kolejnych pięciu zdań od tego samego słowa (np. bohater, bohaterowi, bohaterem – szukaj synonimów!), unikaj częstego powtarzania słowa „który”, „że” itd. 2) nie używaj słownictwa potocznego, nacechowanego emocjonalnie, pejoratywnie. Język: 12 pkt.− jeśli język w całej Twojej pracy jest komunikatywny, operujesz poprawną, urozmaiconą składnią, stosujesz poprawnie: słownictwo (rozumiesz znaczenie słów, których używasz), nie popełniasz błędów fleksyjnych (poprawnie odmieniasz wyrazy), frazeologicznych (w odpowiednim znaczeniu i odpowiedniej formie operujesz stałymi związkami frazeologicznymi) – masz szansę na 12 pkt., nawet jeśli popełnisz kilka drobnych błędów. Egzaminatorzy wiedzą, że piszesz w pośpiechu i w sytuacji stresowej. 9 pkt. – jeśli masz język w całej pracy komunikatywny, poprawne są u Ciebie w pracy: składnia, słownictwo, frazeologia i fleksja (nieliczne odchylenia od normy), to możesz liczyć na 9 pkt. 6 pkt. – język w całej pracy komunikatywny, poprawna fleksja, w większości poprawne: składnia, słownictwo, frazeologia (sporadyczne błędy) 3 pkt. – język w pracy komunikatywny mimo błędów składniowych, fleksyjnych, w słownictwie 1 pkt. – język w pracy komunikatywny mimo błędów fleksyjnych, licznych błędów składniowych, leksykalnych. Rada: 1) zawsze używaj tylko takich słów, których znaczenie rozumiesz, nie sil się na udziwnienia i „upoważnianie” pracy, bo możesz uzyskać odwrotny do zamierzonego efekt. Pseudonaukowość to gwóźdź do trumny 2) jeśli masz problem z tzw. potokiem składniowym, budujesz zbyt długie i tracące sens zdania, staraj się je skracać. Używaj zdań pojedynczych, nieskomplikowanych ale poprawnych.
6 maj 10:02
Dominik: zeby uzyskac 250 slow wystarczy ze wyciagniesz kilka prostych wnioskow, a reszte to streszczasz (co nie jest bledem, po prostu sie nie punktuje). z czytania ze zrozumieniem maturzysci uzyskuja srednio 14−16 pkt, no to do 21pkt (prog zaliczenia) naprawde niewiele brakuje. z wypracowania wystarczy uzyskac ok 6 pkt.
6 maj 10:02
Kipic: @Dominik mozna o wiele wiecej jak sie troche zapozna z tym co podalem hehe wczesniej nie wiedzialem i myslalem ze musze nzac tresc i za to bede miec pukty wiec pisalem z bledami roznej masci nawet za styl nie mialem 5
6 maj 10:04
Trotyl: ludzie przeżyjmy to tylko i idziemy studiować matematyke emotka
6 maj 10:08
Kipic: @Trotyl tylko wiesz zeby jeszcze na ustnej z anglika nie dal zdjec typu jest smietnisko na ktorym jest spychacz i kilku ludzi . Bo wtedy bylaby z deka lipaemotka a na koncu wybrac kulture ktora jest tobie najblizsza i trzy foty flagi : angielska amerykanska i australisjskaemotka bo raczej bylaby " LIPA"
6 maj 10:12
Trotyl: e tam angielski to wg mnie pryszcz, najgorszy jest ten polski angielskim sie nie przejmuje bo pocieszam sie tym że są gorsi ode mnie emotka
6 maj 10:16
Kipic: @Trotyl ale i na najlepszego moze trafic kosa niczego nie mozna byc pewnym na tych polskich egzaminach maturalnych pisemnych i ustnych hehe
6 maj 10:20
matóżystka: ja sie terz nie pżejmóje maórą. óczyłam sie pilnie do tego. Zawsze morzna coś szczelić z matny a s polsiego coś napisać z lekrór
6 maj 10:32
Kipic: hehe grubo napisaneemotka
6 maj 10:33
Ania_601: hahaha @Kipic skoro tak mówisz to przeczytam to streszczenie z Pana Tadeusza!
6 maj 10:43
Trotyl: w Panu tadeuszu była fajna dupa Zosia z tego co sie orientuje emotka
6 maj 10:50
Kipic: Czyli musiales tak jak ja ogladac film bo wlasnie ta fote poznalem z filmu hehe emotka Nie wiem dlaczego ale zamiast ogarniac czytanie ze zrozumieniem z tego co przygotowalo Cke to ciagle slucham piosenek, nie moge sie na niczym skupicemotka Czy Wy tez tak macie Fajny teledysk i muza hehe emotka http://www.youtube.com/watch?v=llyiQ4I-mcQ&list=PLSiIRafP7XYUGtdFvBcZCbd1MLKsdGW3m
6 maj 10:53
Ania_601: aaa no dobra, dobra i Telimena jeżeli gustujesz w starszych xd
6 maj 10:53
Marek: jakie macie tematy na ustny ? bo ja zdrada i jej ocena a wy ?
6 maj 10:54
Trotyl: nom Telimana tez niczego sobie, a od starszych dużo się mozna nauczyć , dowiedzieć emotka
6 maj 10:54
Trotyl: ja mam matke i jej funkcjonownaie w utworach emotka
6 maj 10:55
Kejt: Ja mam funkcje motywu diabła w literaturze i malarstwie.
6 maj 10:56
Kipic: @Marek ja mam tez na ustny ale : "Omów motyw stabat mater na wybranych przykladach literatury roznych epok" Mozna powiedziec ze to temat dla "szlachcica" , wystarczy sie wykuc schematycznie a potem i tak wszystko sie kreci wokol motywu matki cierpiacej huahauhauahu emotka
6 maj 10:57
Ania_601: no a Tadeusza grał Żebrowski <brała bym>
6 maj 10:58
Kejt: bez takich tekstów proszę..jeszcze śniadania nie jadłam
6 maj 10:58
Ania_601: to ja mama wojna widziana oczami pokolenia Kolumbów emotka
6 maj 10:59
Kipic: @Ania 601 sie rozbrykala emotka hehe Ja dostaje teraz takie korby wiedzac ze juz jutro 1 egzamin ze wkoncu nastal czas matury bo przygotowywaniu sie do niej, ze az z tego strachu co bedzie na tym polskim tak wariuje ze szok emotka WTF Dawno takich Korb nie miałem
6 maj 11:00
IoIek: koledzy i koleżanki czemu się nie uczycie? emotka
6 maj 11:00
Kipic: KORRRRRRBBBBBBBBBYYYYYYYYYYYY
6 maj 11:01
IoIek: „Wszystko, wszystko można zrobić w tym kraju (...) Nikt tutaj, rozumiesz, t u t a j, nie może zachwiać twojego stanowiska. A dlaczego? Bo wytrzymujesz ten klimat, przetrwasz ich wszystkich”. test − z jakiej to lektury?
6 maj 11:02
Kejt: ja zaraz będę "Potop" oglądać ^^
6 maj 11:02
Ania_601: hahaha nie rozbrykała, tylko już nie mogę ze stresu wariuję ^^ i też mam faze bo puszczam muze żeby się od stresować, do jutra mi przejdzei xd
6 maj 11:03
Kipic: Sam na chacie jestem, muza na FULL i lans przy forum matematyka pisz HAHAAHAHAHAHAAHAHA i to nie maja byc korby huahauhauha @lolek walic system i tak najszybciej w 2030 wszystkie systemy ulegna destrukcji i nastapi anarchia WC wiec generalnie z matura czy bez na jeden hu..j wyjdzie, pieniadze straca na wartosci i bedze handel wymienny huahuahuhauh "Sluchaj chlopak dam ci tutaj swojego kompa za motor ok " albo "Ej zamien sie ze mna mam 100 kg ziemniakow zamienie sie za twoj telefon ok "
6 maj 11:07
IoIek: Kipic, utrzymujesz poziom beki na wysokim poziomie hehehe piona do wczoraj miałem wywalone na lektury i wgl się nie stresowałem, dziś mam już spinkę no i jestem IoIek a nie lolek <cwaniak2>
6 maj 11:10
Trotyl: Kipic cos mi sie wydaje że za wysoko latasz emotka wyląduj wkońcu na ziemi pozatym teraz masz już koło 20 lat jeżeli zdajesz mature więc wcale bym się nie pocieszał tym że na pewno dozyjesz do 2030 roku. Bo taka jest wsumie prawda czym my sie kurwa martwimy jakąś matura , mamy juz za soba 20 lat życia zostało nam przy dobrych wiatrach jeszcze z 40 ja dobrze pójdzie emotka Car[ie Diem ludziska
6 maj 11:10
Trotyl: i jebać snobów emotka
6 maj 11:12
6 maj 11:13
IoIek: bk hahahaha
6 maj 11:13
Kipic: Nie moge zbastowac poprostu cos mnie wciaglo i nie moze wypuscic od momentu kiedy przeczytalem post napisany 5 maja o 20:58 , poprostu rozwalilo to moje plany na dzisiejszy dzien niewiem kiedy mnie wypusci z tych rak czelusci nienaruszonych hahaha emotka "A pojde sie zaraz najeb..ac moze jacys koledzy maturzysci tez beda chciec huahauha" I jutro na kacu zapitym Vodką pisac wypracowanie to kurde niczym Mickiewicz . taka poezja by sie sypala ze szok , nikt by jej nie zrozumial hahahahahahaaha
6 maj 11:16
IoIek: nom chodźcie idziemy się wszyscy napić emotka
6 maj 11:19
IoIek: wszyscy strzelimy wypracowania na 100%
anulaa: matura to bzdura
Kipic: No ba myslisz ze zeby takie bzdety pisac to na trzewo daloby rade na 100% emotka hauhauahuaha Wogule oni wszytscy jak psali te swoje dziela to po pijaku chyba , wkoncu wiekszosc z nich jak mozna sie doczytac tworzyla je w karczmach i na lakach pewnie po libacjahc emotka HUAHAUAAH
6 maj 11:24
IoIek: podkreślam jeszcze wielką improwizację Konrada, Mickiewicz miał wtedy dobry towar emotka
6 maj 11:26
Trotyl: A tutaj powtóreczka z poezji emotka http://www.youtube.com/watch?v=BZQFgDw4GO8
6 maj 11:26
Kipic: Warto to przeczytac bo ja juz chyba nie dam rady sie skupic na tym HAHAAHAHA http://www.cke.edu.pl/images/stories/EFS/czytanie.pdf
6 maj 11:30
Technik: Jaki przedmiot dodatkowy piszecie oprócz matematyki roz Pokusił się ktoś o polski roz ?
6 maj 11:31
IoIek: ja jeszcze ang rozsz., ale luzik, z rozprawki z 15pktów, trochę się postrzela, będzie z 60%
6 maj 11:32
Kipic: @Technik to nie jest miejsce dla zartow tego typu Tutaj waza sie losy matury podstawy a co dopiero rozszerzenie Ja fize podstawe ,
6 maj 11:35
Technik: @Kipic ale ja się poważnie pytam emotka
6 maj 11:37
Technik: Ale chyba polski roz nie jest wcale taki trudny z tego co czytałem to chyba tylko kilka lektur więcej jest emotka ale ja się nie pokusiłem o to
6 maj 11:38
Ania_601: otóż to! język polski wogóle powinien być nieobowiązkowy, bo i po co? dlatego że język ojczysty? Tylko że ten egzamin niczego nie sprawdza.. no ja też fize podstawę, ale też mi za dobrze nie idze..
6 maj 11:39
IoIek: zamykam stronkę tą, wam też polecam się uczyć a nie pisać emotka powodzenia!
6 maj 11:39
Ania_601: ooo @Technik jaki wszechstronny. ; d ale mi to polski do niczego nie jest potrzebny
6 maj 11:40
Technik: Szczerze do jutrzejszej matury nic się nie uczę emotka w szkole przeczytałem każdą lekturę i mam wyjeb*** czytanie ze zrozumieniem to raczej prosta sprawa nie wiesz to strzelasz a napisanie rozprawki to jak zauważyliście lanie wody emotka
6 maj 11:40
Technik: @Ania 601 wypadałoby dobrze napisać nawet ten polski emotka bo jednak też się liczy na studia ale wiadomo matematyka i fizyka ważniejsza
6 maj 11:42
Kipic: @lolek jak ktos sie nie uczyl do tej pory to teraz tym bardziej ta nauka duzo nie da emotka
Technik: @Trotyl żeby nie mieć 30 % z polaka to chyba nie wiem kim trzeba być emotka
6 maj 11:44
Kipic: ja mam wyjeb..ane na polski i angielski (choc angielksi lepszy od sztanskiego dziela szatana czyli niemieckiego ) na politechnike sa liczone jako 0,1 a nie jak krolewski przedmiot MATEMATYKA podstawa 1,5 a ROZSZERZENIE KROLEWSKIE 2,5 emotka
6 maj 11:44
Kipic: @Trotyl po co to pokazywales teraz płakać mi sie zachcialo az lezki z oka poszlyemotka
6 maj 11:47
Technik: ale fizyka też jest dobrze liczona więc masz do wyboru albo matma roz i fizyka podstawa albo fizyka roz i matma podstawa ewentualnie i matma i fizyka na roz emotka NIE MA LIPY trzeba zdać emotka
6 maj 11:49
Ania_601: nie no masz racje, tylko ja za bardzo olewałam szkołe żeby wszystkie lektury czytać, teraz robiłabym inaczej, ale czasu nie cofnę emotka. ah dobra ja idę coś się pouczyć, przypomnieć emotka powodzenia jutro! emotka i jeszcze mi powiedzcie na ile procent z fizy liczycie? bo ja to własnie brałam fize tylko dlatego ze się liczy na politechniki, 50% na pewno bedzie bo podstawa prosta, ale no to i tak mało
6 maj 11:50
Kipic: @Technik Jezeli chodzi o szczerosc to : z polaka pisemnej ja raz probnej nie zdalem mialem bodajze 24 % potem z nastepnej z 40 z nastepnej chyba 52 a z tej ostatniej co zamykala rok szkolny dla maturzysty emotka i byla brana jako ocena ostateczna to mialem zaledwie 37 % czyli pala i 2 na koniec huuahauhauha.
6 maj 11:50
IoIek: @Kipic stres robi swoje, zatwardziale miałem wywalone na lektury, a dziś...
6 maj 11:51
Trotyl: A tutaj macie na pocieszenie ( swoja drogą JA PIERDOLE ! ) http://kot.rogacz.com/AboutMe/Education/maturityCertificate.jpg
6 maj 11:51
Kipic: ja z podstawy fizy licze na tyle ile mi sie uda napisac , wystarczy ze studium talent z matmy zdalem i pokrylo mi sie z fiza huhauahuahauhau
6 maj 11:52
IoIek: "Na balu Cezary szukał wzrokiem Laury i wyszedł z nią do ogrodu, co widziała Karolina. Bardzo ją to zabolało i domyśliła się romansu Cezarego. Wkrótce Nawłocią wstrząsnęła śmierć Karoliny, która została otruta przez zazdrosną Wandę." dobre romansidło to być musiało
Technik: Ania ja chciałbym w granicach 80−90 % ale zobaczymy emotka @Kipic mam juz te zadania z fizyki do Ciebie tylko skaner popsuty, porobię zdjęcia ( chyba się nie obrazisz )
Technik: ''Przedwiośnie " Cezary Baryka główny bohater emotka
6 maj 11:53
Kipic: @Trotyl WTF ? ! rabany ale kujonidas emotka
6 maj 11:55
Kipic: @Technik no nie no co Ty za foty bylbym bardzo wdzieczny emotka
6 maj 11:56
Trotyl: dokladnie kipic ile ja bym dał za takie świadectwo ( obczaj sobie date 2006 a wtedy matura nie była taka prosta z matmy chociażby ) masakra koleś kurwa rozpierdolił system emotka
Technik: Akurat wątpię żeby był ten motyw na maturze prędzej koncepcja szklanych domów jak już dajesz przedwiośnie emotka
Trotyl: ja licze na cos lekkiego typu kamiezelka czy mendel gdanski
6 maj 11:57
Ania_601: ah szkoda że nie można pisać i podstawy i rozszerzenia z fizy i braliby to co da więcej punktów.. dobrze że fiza dopiero 20, to jeszcze będize czas się pouczyć emotka
6 maj 11:59
Technik: Osobiście wolałbym żeby na fizyce roz były tylko same zadania do liczenia a na podstawie była teoria typy jak to działa + zadania emotka
6 maj 12:01
Kipic: @Trotyl czyli ten kojonidas pisal matue rozszerzona w 2006 roku i tak patrze na te zadania https://matematykaszkolna.pl/strona/1767.html to napewno bym nie zrobil 12 , 19 i w polowie 21 13 zadanie bym zrobil bo akurat mialem to na studium talent emotka hehe a zadanie 16 to chyba taki bonusik zeby zawyzyc emotka i nad 15 i 17 dluzej bym musial pomyslec tak na oko z 50−60 by bylo a koles na 82 walnal o kurde i jescz inne przedmioty pisal loooooooool
6 maj 12:04
Technik: W sumie najlepsze są zbiory z lat 1971 i tak dalej bo wtedy matematyka i fizyka była na poziomie sam nie posiadam takich ''perełek'' emotka
6 maj 12:07
aniabb: ja chyba jeszcze mam stare zestawy maturalne z matmy emotka ale dopiero wieczorem sprawdzę lata
6 maj 12:09
Kamil: Panowie i Panie, jedno mam pytanie emotka Jeśli mamy pod wartością bezwględną funkcję kwadratową, dowolną. I a>0 oraz Δ<0 (wykres nie ma miejsc zerowych, czyli jest nad osią x) to wartość bezwzględną możemy usunąć? I a<0 oraz Δ<0 (wykres nie ma miejsc zerowych, czyli jest pod osią x) to wartość bezwzględną możemy usunąć przez pomnożenie wyrażenia przez minus? To jest w sumie oczywiste, ale po powtórzeniu tych wszystkich działów już mi się miesza w głowie emotka Na przykładzie: |2x2−x+1| (a>0, Δ<0) = 2x2−x+1 (jeden przypadek) |−2x2−x−1| (a<0, Δ<0) = 2x2+x+1 Gdyby ktoś mógł potwierdzić, że tutaj opuszczamy wartość i nie musimy rozpatrywać przypadków to byłbym wdzięczny emotka
6 maj 12:10
Ania_601: wiesz mój brat pisał 6 przedmiotów rozszerzonych rok temu, a nie nazwałabym go kujonem bo mu wystarczyła wiedza z lekcji.. ale trzeba być kozakiem, zeby tak dobrze poszło za wszystkiego, moja nadzieja jeste własnie w matmie rozszerzonej emotka
6 maj 12:10
Dominik: Kamil, wszystko opuszczasz zgodnie z definicja wartosci bewzglednej.
6 maj 12:12
Dominik: czyli tak, dobrze robisz, choc chyba nieswiadomie.
aniabb: Kamil ..tak ..
Technik: @aniabb to byłbym wdzięczny rodzeństwo miało by się z czego uczyć emotka To zależy od szkoły i poziomu nauczania, jednemu wystarczy wiedza z lekcji a jeden musi się dokształcać
6 maj 12:13
Kamil: Świadomie, bo odczytuję to z wykresu − ale mimo wszystko chciałem się upewnić bo już nie ogarniam bo tygodniu nauki non−stop
6 maj 12:14
Kipic: I a>0 oraz Δ<0 (wykres nie ma miejsc zerowych, czyli jest nad osią x) to wartość bezwzględną możemy usunąć? mozna I a<0 oraz Δ<0 (wykres nie ma miejsc zerowych, czyli jest pod osią x) to wartość bezwzględną możemy usunąć przez pomnożenie wyrażenia przez minus? tak bo wtedy nastepuje odbicie wzgledem osi Ox ale jednak lepiej trzymac sie wartosci bezwglednej bo sprawdzajacy moze sobie pomyslec ze zrobilem to nieswiadomie
6 maj 12:14
Kamil: wystarczy napisać obok np. na wykresie że zbiorem rozwiązań są wszystkie liczby rzeczywiste nad lub pod osią w zależności od znaku przy a i napisać w dwóch zdaniach argumentację emotka Mam jakoś dziwne przeczucie, że będzie nierówność lub równanie z funkcją kwadratową pod wartością bezwzględną.
6 maj 12:17
IoIek: uczą się... no i dobra
6 maj 15:42
Ania_601: ludzie i jak wam poszło? emotka. ah. zero odwołań do całości, wiec po co tyle nauki.. ale ogólnie trudne było
7 maj 14:00
werka001 : potrzebuje info na temat matury,pomyliłam godziny matury i mnie wpószczony mnie na sale i nie przystopiłam do matury kiedy mogę teraz ją napisać ? prosze o pomoc
10 maj 14:39
Kipic: musisz isc do dyrektora szkoly ze chcesz przystapic bodajze w ciagu 10 dni i bedziesz pisac troche pozniej
10 maj 14:40
werka001 :
10 maj 14:40