zadanie
Patryko: Kat wpisany β jest oparty na tym samym łuku co kąt środkowy α.wyznacz miarę kąta
a)α=58 stopni
b)β=42 stopnie
5 maj 20:43
Dziabong: Kąt środkowy oparty na tym samym łuku jest 2 razy większy od wpisanego, czyli u ciebie
2β = α
5 maj 20:48
patryko: tak mi wyszło i nie wiem czy to dobrze?
a)38,67
b)56
5 maj 21:15
Dziabong: Prawie dobrze bo w :
| | 116 | |
a) |
| = 38.6666666667. Ty zaokrągliłeś, ale mogłeś napisać, że zaokrąglasz. Ja bym |
| | 3 | |
zostawił to w formie ułamka zwykłego.
b)56
W sumie dobrze
5 maj 23:54