wykaz
Mirek: Udowodnij że jeżeli a,b,c > 0 i abc=2 to
(2+a)(2+b)(2+c)>33
5 maj 20:36
PW: | | 2+a | | 2+b | | 2+c | |
(2+a)(2+b)(2+c):(abc)3= |
| + |
| + |
| = |
| | abc | | abc | | abc | |
| | 2 | | a | | 2 | | b | | 2 | | c | |
=( |
| + |
| )( |
| + |
| )( |
| + |
| ). |
| | abc | | abc | | abc | | abc | | abc | | abc | |
Po skorzystaniu a założenia abc=2 mamy:
| (2+a)(2+b)(2+c) | | a | | b | | c | |
| =(1+ |
| )(1+ |
| )(1+ |
| )= |
| 8 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | abc | | a+b+c | | ab+ac+bc | |
1+ |
| + |
| + |
| , |
| | 8 | | 2 | | 4 | |
a więc
| | a+b+c | | ab+ac+bc | |
(2+a)(2+b)(2+c)=8(1+{2}{8}+ |
| + |
| )=10+4(a+b+c)+2(ab+ac+bc) |
| | 2 | | 4 | |
Zastosowanie twierdzenia o nierówności między średnią arytmetyczną 3 liczb a ich średnią
geometryczną dwukrotnie − do każdej z sum w nawiasach − kończy dowód, niech zainteresowany sam
dokończy.
5 maj 22:07
zombi: Tak z ciekawości tam miało być 32 czy na pewno 33?
5 maj 22:12
Eta:
Myślę,że miało być >32
(√2−√a)2>0 ⇒ 2+a>2√2a
podobnie 2+b>2√2b
2+c>2√2c
mnożąc stronami (2+a)(2+b)(2+c)> 8√8abc= 8*√16=32
5 maj 22:52
PW: a+b+c≥3
3√abc=3
3√2>3•1,25=3,75
ab+ac+bc>3
3√(abc)2>3•1,93=5,79
4(a+b+c)>4•3,75=15
2(ab+ac+bc)>2•5,79=11,58
Szacowane wyrażenie jest więc wieksze od 10+15+11,58=36,58
Przy mniej dokładnym przybliżeniu
3√2>1.2 otrzymamy niemal dokładnie 33.
Eta, masz świetny pomysł na tę nierówność, ale równość
(2+a)(2+b)(2+c)=8
√2a2b2c
ma miejsce tylko dla a=b=c=2, natomiast dla innych a,b,c nierówność jest ostra, więc
(2+a)(2+b)(2+c) > 32,
i o to pytali − o ile większe to będzie od 32, gdy abc=2
5 maj 23:22
Eta:
PW
ależ ja napisałam (2+a)(2+b)(2+c) >8
√8abc
(2+a)(2+b)(2+c) > 8*4
(2+a)(2+b)(2+c) >
32
5 maj 23:27
PW: Tak, wyraziłem nawet uznanie dla zwięzłego dowodu. Wszystko rozumiem. Ale pytanie było o 33, a
nie o 32. Dlatego mój dowód już nie mógł być taki elegancki, musiało być jakieś
przekształcenie pozwalające znaleźć tę brakującą jedynkę.
5 maj 23:40
Eta:
5 maj 23:42
PW: A Mirek i tak tego nie przeczytał, widocznie pracuje w rozrywce (zapewnił nam rozrywkę, a
sam się nudzi).
5 maj 23:57
zombi:
6 maj 06:55