matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zamień postać funkcji na ogólną: f(x)=-(x-1)^2+4 g(x)=(x-2)^2
Zu:
Zamień postać funkcji na ogólną: f(x)=−(x−1)
2
+4 g(x)=(x−2)
2
−1
5 maj 20:30
Kostek:
f(x)=−(x−1)
2
+4=−(x
2
−2x+1)+4=−x
2
+2x−1+4=−x
2
+2x+3 f(x)=(x−2)
2
−1=x
2
−4x+4−1=x
2
−4x+3
5 maj 20:32