Znaleźć sumy następujących szeregów.
Ewa: Proszę o pomoc.
Zadanie. Znaleźć sumy następujących szeregów:
| | xn+1 | |
a) (od "n=1" do "∞") ∑ (−1)n+1 * |
| |
| | n*(n+1) | |
| | (n+1)*(n+2)*(n+3) | |
b) (od "n=0" do "∞") ∑ ( |
| )*xn |
| | 3! | |
5 maj 20:29
Ewa: Nikt nie potrafi mi pomóc? : (
5 maj 21:17
Krzysiek: wychodzisz od tego,że ∑n=0∞ xn=1/(1−x)
czyli np. ∑n=0∞ (−x)n=1/(1+x)
i teraz poprzez różniczkowanie i całkowanie równania próbujesz otrzymać szeregi z zadania.
5 maj 22:30
Ewa: Dziękuję : )
6 maj 07:32