matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi -Kiełbasa
akante:
15
−9
wykres ciągu (a
n
) zawiera się w paraboli o wierzchołku W=(
,
) przechodzącej
4
8
przez punkt P=(0,27) ile ujemnych wyrazów ma ciąg (a
n
)? Proszę o pomoc nie wiem co i jak
5 maj 20:11
fąfel:
f(x)=ax
2
+bx+27 Δ=b
2
−108a
15
−b
=
4
2a
9
−b
2
+108a
−
=
8
4a
powinien wyjść z tego wzór funkcji później miejsca zerowe i nierówność przy wyniku uwzględnij tylko liczby ∊ℂ
5 maj 20:29
akante:
no tak dwie niewiadome dwie nierownosci
dziekuję
5 maj 23:02
Eta:
15
9
y= a(x−
)
2
−
i P(0,27)
4
8
225
9
1
27=a(
)−
⇒ a= −
16
8
4
1
15
9
y= −
(x−
)
2
−
4
4
8
x
1
=........ , x
2
=........
5 maj 23:06