Rozwiąż równanie -27 - 21 - 15 + .... + x = 72
MAturzysta :): rozwiąż równanie −27−21−15+....+x=72
Próbowałem to rozwiązać z ciągu arytmetycznego po lewej stronie. r = −21 − ( −27) = − 21 + 27 =
6
r = 6, S = 72
| | 2*(−27) + (n−1)6 | |
S = |
| *n Mnożę razy 2 i dostaję: |
| | 2 | |
144 = −60n + 6n
2 dzielę przez 6 i dostaję:
n
2 − 10n − 24 = 0 ====>> (n−4)(n−6) = 0, więc n = 4 lub n = 6, ale jak się okazuje coś
robię źle, pomoże ktoś?
5 maj 20:05
MAturzysta :): Pomoże ktoś z tym

? W internecie tego nie mogłem znaleźć
5 maj 20:14
V.Abel: r=6
a
n=x
a
n=(−27)+6(n−1)
wykorzystaj wzór na sumę ciągu, powinno zadziałać
5 maj 20:16
V.Abel: ahaa, napisałeś, komp mi trochę niee.. moment
jest 6n2−47n−144=0
5 maj 20:18
Kejt:
n
2−10n−24=0
Δ=100+4*24=196
| | 10−14 | | −4 | |
n1= |
| = |
| =−2 // odpada |
| | 2 | | 2 | |
5 maj 20:20
MAturzysta :): No właśnie tak robiłem u góry, i tak nie wychodzi ...
5 maj 20:20
Tomek: MAturzysta masz źle na samym końcu....
(n−4)(n−6)≠n2−10n−14
musisz liczyć deltą....
5 maj 20:21
V.Abel: Masz inne równanie kwadratowe
5 maj 20:21
MAturzysta :): Noże kejt, jakim ja jestem idiotą, liczyłem Δ i tam jest −24 a nie 24, mi delta wychodziła = 4
a nie = 196, dobra sorka za zamieszanie, błąd obliczeniowy, a już za 6 dni matura xd
5 maj 20:21
MAturzysta :): Tomek, delta ejst dobra, tylko po prostu, źle musiałem na kartce zrobić, i tak dwukrotnie bo
dwa razy próbowałem zanim wskoczyłem z tym w internet, ugh.. Dzięki Kejt <3
5 maj 20:22