Wyznacz miejsca zerowe funkcji f.
Zu: Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x)=a2+bx+c jest przedział (−∞,3>. Osią symetrii jej
wykresu, do którego należy punkt A=(4,2), jest prosta o równaniu x=2. Wyznacz miejsca zerowe
funkcji f.
5 maj 20:01
irena_1:
Jeśli osią symetrii paraboli jest prosta x=2, to p=2
Jeśli zbiór wartości to (−
∞; 3>, to q=3
f(x)=a(x−2)
2+3
Jeśli punkt A=(4, 2) leży na paraboli, to f(4)=2
2=a(4−2)
2+3
4a=−1
(x−2)
2=12
x−2=2
√3 lub x−2=−2
√3
x
1=2+2
√3 lub x
2=2−2
√3
7 maj 11:59