Określ liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m.
Nie wiem: Określ liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m.
x2+(m−1)x+2m−5=0
Czy można z tego wyliczyć deltę (Δ)?
Jeśli tak to czy można użyć wzoru Δ=b2−4ac?
5 maj 19:41
Patryk: tak,tak tego wzoru
5 maj 19:43
bbb: nie mozna, lecz trzeba!
5 maj 19:43
Kejt:
nawet trzeba..
Δ>0 dwa pierwiastki
Δ=0 jeden
Δ<0 brak pierwiastków
5 maj 19:43
Nie wiem: No to Δ=(m−1)2−4*1*(−5)= m2−2*m*1+12+20= m2−2m+21 tak?
a te 2m z początku równania− nic z nimi nie robić?
5 maj 19:51
Patryk: ...−4*1*(2m−5)....
5 maj 19:52
Patryk: tak należy zapisać
5 maj 19:53
Nie wiem: Aha dzięki, nie wiedziałem że w tym przypadku na całość c składa się 2m−5. Jeszcze raz dzięki.
5 maj 19:55