dodówd
blan: Jak to dalej zrobić
Przekątne trapezu ABCD przecinają się w punkcie P. Prosta równoległa do podstaw trapezu,
przechodząca przez punkt P, przecina ramiona AD i BC odpowiednio w punktach M i N.
Wykaż, że MP= NP .
Trójkąt ABD jest podobny do trójkąta MPD (kkk), więc
MP MD
AB AD
= .
Trójkąt ABC jest podobny do trójkąta PNC (kkk), więc
PN NC
AB BC
= .
czy wie może ktoś jak to dalej zrobić
5 maj 19:36
blan: Proszę o pomoc
5 maj 19:37
5 maj 19:53
Eta:

ΔABD ~ ΔMPD i ΔABC ~ ΔPNC z cechy (kkk)
| | a | | h | | aw | | a | | h | | aw | |
|
| = |
| ⇒x= |
| |
| = |
| ⇒ y= |
| |
| | x | | w | | h | | y | | w | | h | |
zatem x=y ⇒ |MP|= |PN|
c.n.u
5 maj 19:55