podaj ogólny wyraz an ciągu zdefiniowanego rekurencyjnie
Krzychu: podaj ogólny wyraz an ciągu
a1=3
an+1=√an , dla n≥1
5 maj 19:31
5 maj 20:13
PW: A skąd taka pewność, że to musi być ciąg geometryczny? Nie ma tego w treści zadania. Zresztą to
nieprawda, że
5 maj 23:54
Janek191:
a
1 = 3
a
n + 1 =
√an = (a
n)
12 , dla n ≥ 1
więc
a
2 = (a
1)
12 = 3
12 =
√3
a
3 = ( a
2)
12 = ( 3
12)
12 = 3
14
a
4 = ( a
3)
12 = ( 3
14)
12 = 3
18
a
5 = ( a
4)
12 = ( 3
18)
12 = 3
116
itd.
| | 1 | |
a2 : a1 = 312 : 3 = 3 12 − 1 = 3−12 = |
| |
| | √3 | |
a
3 : a
2 = 3
14 : 3
12 = 3
14 − 24 = 3
−14
więc nie jest to ciąg geometryczny.
Odp. a
n = 3
2 − ( n−1)
========================
6 maj 08:07
Janek191:
Tam jest 2 do potęgi − ( n − 1).
Można też zapisać
an = 321 − n
===============
6 maj 08:12