proszę o pomoc
iwcia:
a) Rzucamy 3 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że otrzymamy tą samą liczbę
oczek w pierwszym i ostatnim rzucie.
b) Losujemy kolejno bez zwracania 2 liczby ze zbioru liczb {1,2,3,4,5}. Oblicz
prawdopodobieństwo, że otrzymana para liczb utworzy w kolejności losowania 2−cyfrową liczbę
parzystą
c) Losujemy kolejno ze zwracaniem 2 liczby ze zbioru liczb {1,2,3,4}. Oblicz
prawdopodobieństwo, że otrzymana para liczb utworzy w kolejności losowania 2−cyfrową liczbę
nieparzystą.
d) Rzucamy 2 razy kostką symetryczną do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że iloczyn liczby oczek
oczek otrzymanych w obu rzutach wynosi co najmniej 20
5 maj 19:22
Edyta:
a) to monetą czy kostką?
b)
jeśli za pierwszym razem wylosujemy cyfrę nieparzystą (jedną z trzech) to za drugim razem
możemy wylosować jedną z dwóch cyfr parzystych, jeśli za pierwszym razem wylosujemy cyfrę
parzystą (jedną z dwóch) to za drugim razem możemy wylosować tylko jedną cyfrę parzystą
P= 3*2+2*1=8
c)
na miejscu dziesiątek może być jedna z czterech cyfr
na miejscu jedności jedna z dwóch
P=4*2=8
d)
wszystkich zdarzeń jest 6*6=36
zdarzeń spełniających warunki zadania 8 {4,5} {4,6} {5,4} {5,5} {5,6} {6,4} {6,5} {6,6}
7 maj 00:07