Równanie
Gringo: Znajdź równanie prostej równoległej do prostej −2x+2y+4=0 i przechodzącej przez pkt A=(−1;−2)
5 maj 19:06
Kaja: 2y=2x−4
y=x−2
proste równoległe mają takie same współczynniki kierunkowe, więc prosta równoległa do danej ma
współczynnik równy 1.
zatem możemy napisać y=x+b. ponadto wiadomo, że przechodzi ona przez punkt A, więc można
podstawić jego współrzędne: −2=−1+b
b=−1
równanie szukanej prostej: y=x−1
5 maj 19:13
Gringo: Dzięki

nie miałem pomysłu i teraz już będę wiedział
5 maj 19:15