funkcja kwadratowa. równania i nierówności kwadratowe
Grzesiek: Funkcja kwadratowa. Równania i nierówności kwadratowe.
proszę o pomoc w zapisie i rozwiązaniu poniższego zadania.
Suma dwóch liczb jest równa 57, a różnica kwadratów 285. Jakie to liczby?
5 maj 18:40
5 maj 18:41
ICSP: a,b − szukane liczby
a+b = 57
a2 − b2 = 285 ⇒ (a−b)(a+b) = 285 ⇒ a−b = 5
a+b = 57
a−b = 5
2a = 62
a = 31 ⇒ b = 26
te liczby to 31 oraz 26
5 maj 18:42
Dominik: a + b = 57 ⇒ b = 57 − a
a2 − b2 = 285
a2 − 3249 − a2 + 114a = 285
114a = 3534
a = 31
b = 26
5 maj 18:42
ICSP: tylko nie wiem co tutaj jest z równości kwadratowych niestety
5 maj 18:44