Wzór rekurencyjny
Mateusz: Wyznacz kolejne wyrazy ciągu (a
1−a
5):
a
1=1/4, a
n+1=(a
n)
2*4
n
POMOŻECIE

? BARDZO PROSZE

5 maj 18:33
ICSP:
a
n+1 = a
n2 * 4
n
wstawiam w miejsce n 1
a
1+1 = (a
1)
2 * 4
1
a
3 = a
2 = a
1
| | 1 | |
an = an−1 = an−2 = ... = a3 = a2 = a1 = |
| |
| | 4 | |
5 maj 18:39
HiggerNater: a
2=(a
1)
2*4
1=
116 * 4=
14
a
3=(a
2)
2*4
2=
116*16=1
dalej już sam zrobisz
5 maj 18:39
Kaja: a2=(a1)2*41
a3=(a2)2*42
a4=(a3)2*43
a5=(a4)2*44
5 maj 18:40
ICSP: ajć źle mam
5 maj 18:40
HiggerNater: @ICSP − n to numer kolejnego wyrazu ciągu więc 4n to kolejno 41=4, 42=16,....
5 maj 18:41
Mateusz: czyli powinno wyjść tak?
a
1= 1/4
a
2= 1/4
a
3= 1
a
4=64
a
5=1048576



5 maj 18:45
HiggerNater: jest ok
5 maj 18:48
Kaja: a2=1
5 maj 18:48
Kaja: oj źle
5 maj 18:49
Kaja: dobrze masz Mateusz
5 maj 18:50
Mateusz: dzięki za pomoc ludziska
5 maj 18:51