Funkcja wykładnicza
Zesperowany 16: Który z poniższych punktów nie należy do wykresu funkcji f(x)=21−x
a) (0,2)
b) (1,1)
c) (0,1)
d) (1,4)
Proszę o pomoc ,bo mam już mętlik w głowie. Mi wychodzi, że do wykresu nie należy punkt d,
podczas, gdy prawidłową odpowiedzią jest b.
5 maj 18:04
5 maj 18:17
Zesperowany 16: Dziękuje, trochę mnie uspokoiłeś, bo przez tą maturę mam wrażenie, że cofam się w rozwoju.
5 maj 18:23
HiggerNater: Punkt ma postać (x,y), a funkcja y=ax+b a w tym wypadku y=2−x lub inaczje y=−x+2
Aby rozwiązać podstawiasz wartości X oraz Y danego punktu do wzoru funkcji czyli masz
a) 2=2−0 −−−> 2=2 , pkt należy do wykresu
b)1=2−1 −−−> 1=1 , j.w.
c)1=2−0 , tutaj mamy sprzeczność, punkt nie należy do wykresu
d) 4=2−1, tu również jest sprzeczność
5 maj 18:30