określanie zbioru wartości funkcji
Szymek: | | x+3 | |
Określ zbiór wartości funkcji: f(x)= |
| |
| | x2+7 | |
5 maj 17:40
Dominik: yx
2 + 7y = x + 3
yx
2 − x + 7y − 3 = 0
rownanie ma rozwiazania tylko wtedy, gdy Δ ≥ 0
1 − 4y(7y − 3) ≥ 0
1 − 28y
2 + 12y ≥ 0
28y
2 − 12y − 1 ≤ 0
Δ
y = 144 + 112 = 256 = 16
2
5 maj 17:48
Eta:

......... bo już miałam pisać
5 maj 17:53
xyz: Dominik jak sie x pozbyles?
5 maj 17:53
Dominik: niedawno mnie tego nauczyliscie
5 maj 17:54
xyz: Ok... nei zauwazylem ze tam dalej Δ liczyles
5 maj 17:54
Eta:
Cieszę się, że "nauka nie poszła w las"
5 maj 17:55
Dominik: xyz, nierownosc w ktorej nie ma x to Δ ≥ 0. (mamy do czynienia z funkcja kwadratowa zmiennej x
i parametrem y).
5 maj 17:55
5 maj 17:56