W upalne dni zapas wody dla 70 pracowników wystarczy na 7 dni. Zakładając, że zu
Ania_601: W upalne dni zapas wody dla 70 pracowników wystarczy na 7 dni. Zakładając, że zużycie wody
będzie na stałym poziomie, oblicz, na ile dni wystarczy tej wody, jeśli liczba pracowników
wzrośnie o 50 osób.
Ono łatwiutkie jest, ale chce zobaczyć wasze rozwiązania i zapytać o jedną rzecz
5 maj 17:38
Ania_601: ?
5 maj 19:23
5 maj 19:25
Ania_601: a dlaczego nie wychodzi robiąc to na proporcje?
5 maj 19:27
Kaja: to jest proporcjonalność odwrotna. zresztą logicznie myśląc, im więcej ludzi tym na krócej
starczy wody.
5 maj 19:29
Ania_601: no tak, dlatego wynik mi się nie zgadzał gdy tak robiłam, bo nie wiedziałam ze to trzeba tak na
tą odwrotną proporcjonalność
5 maj 19:43
pigor: ..., niech
d=? − szukana liczba dni , to
z warunków zadania :
70*7= (70+50)*d /:10 ⇔ 7*7= 12d ⇔
d= 4912=
4112 dni,
a więc odp. wody wystarczy na
4 dni . ...
5 maj 23:31