Ciąg arytmetyczny ( matura GWO)
xxx: Pierwszy wyraz pewnego ciągu arytmetycznego jest równy −7, a różnica wynosi 5. Sumę n
początkowych wyrazów tego ciągu możemy przedstawić za pomocą wzoru
A. Sn = 5n − 12
B. Sn = 5n2−19n/2
C. Sn = 5n2−12n/2
D. Sn = −7n + 5n2
jest to zadanie z matury próbnej GWO, według odpowiedzi należało zaznaczyć odpowiedź C. Jednak
z obliczeń wychodzi mi B. Błąd w arkuszu czy niepoprawne obliczenia?
5 maj 17:08
Saizou : a
n=a
1+(n−1)r
a
n=−7+(n−1)*5
a
n=−7+5n−5
a
n=5n−12
| | −7+5n−12 | | 5n−19 | | 5n2−19n | |
Sn= |
| n= |
| n= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
5 maj 17:15
5 maj 17:19
Eta:
poprawna odp
| | 5−19 | |
sprawdzamy: a1=S1= |
| = −7 ok |
| | 2 | |
a
2= S
2−a
1= −9+7= −2
r= a
2−a
1= −2−(−7)= −2+7=5 ok
5 maj 17:21