stereometria
pawel: Ktos moglby sprawdzic gdzie popelnilem blad? Robie juz ktores zadanie z kolei ze zbioru
kielbasy i nie zgadza mi sie z odpowiedziami.
Tresc zadania: w ostroslupie prawidlowym trojkatnym kat plaski przy wierzcholku ostroslupa ma
miare α, zas odleglosc wierzcholka podstawy od krawedzi bocznej, do ktorej nie nalezy, jest
rowna a. oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej ostroslupa.
Moje rozwiazanie:
b−krawedz podstawy
c−krawedz boczna
h−wysokosc podstawy
H−wysokosc ostroslupa
sinα=
ac
c=
asinα
b
2=2c
2−2c
2cosα
b=c
√2(1−cosα)=
a√2(1−cosα)sinα
h=
b√32=
a√6(1−cosα)2sinα
H
2+(
23h)
2=b
2
H=
2asinα√1−cosα3
V=
13*
b2√34H=
4a3(1−cosα)3sin3α√1−cosα3
Poprawna odpowiedz:
a3√3−4sin2α12sinαcos3α
Mam nadzieje, ze nie popelnilem bledu przy przepisywaniu (to moj pierwszy raz na tym forum)
5 maj 17:00
maturalny: jeśli chodzi o stereometrie to może być naprawde bardzo dużo, różniących się od siebie wyników,
a każdy będzie poprawny, także nie sugeruj się za bardzo odpowiedziami z książki, Twój też
może być prawidłowy.
5 maj 17:18
pawel: Mimo wszystko chcialbym aby ktos poswiecil chwile i sprawdzil moj wynik

. Rownie dobrze moglem
cos zrobic zle...
5 maj 17:32
xyz: a co oznaczyles jako a?
5 maj 17:35
xyz: dobra... w poleceniu jest ^^
5 maj 17:35
pawel: Jest w tresci zadania.
5 maj 17:35
pawel:
5 maj 17:35
pawel: Ponawiam.
5 maj 18:36
pawel: moze dzisiaj?
9 maj 19:05
Mila: Po kolacji, czekaj, sprawdzę treść w Kiełbasie i przeliczę.
9 maj 19:22
pawel: Dziekuje, bede czekal
9 maj 19:27
Mila: b,h,H −zgodność z moimi obliczeniami.
Liczę V, bo mi coś inaczej wyszło.
9 maj 20:39
pawel: To ok

. Chodzilo mi tylko o to czy moj tok rozumowania jest poprawny. A w koncowym obliczeniu
najwidoczniej popelnilem blad obliczeniowy

. Jaki wynik Ci wyszedl?
9 maj 20:49
Mila: Rozumowanie dobre, liczę i sprawdzę, czy da się doprowadzić do pierwszej postaci z odpowiedzi,
druga jest błędna.
9 maj 21:03
Mila: | | a3*(1−cosα)√1−cosα | |
V= |
| |
| | 3sin3α | |
Jeśli jutro masz maturę, to już to zostaw, rozumowanie dobre.
9 maj 21:11
pawel: Ok, dziekuje. Tak, jutro matura. Juz nie moge sie doczekac

Jeszcze tylko kombinatoryke musze
ogarnac...
9 maj 21:21
Mila: Powodzenia, nie siedź zbyt długo przy komputerze. Wyśpij się. Powodzenia
9 maj 21:37
pawel: I tak mam problemy z zasypianiem

Dziekuje
9 maj 22:23