matematykaszkolna.pl
stereometria pawel: Ktos moglby sprawdzic gdzie popelnilem blad? Robie juz ktores zadanie z kolei ze zbioru kielbasy i nie zgadza mi sie z odpowiedziami. Tresc zadania: w ostroslupie prawidlowym trojkatnym kat plaski przy wierzcholku ostroslupa ma miare α, zas odleglosc wierzcholka podstawy od krawedzi bocznej, do ktorej nie nalezy, jest rowna a. oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej ostroslupa. Moje rozwiazanie: b−krawedz podstawy c−krawedz boczna h−wysokosc podstawy H−wysokosc ostroslupa sinα=ac c=asinα b2=2c2−2c2cosα b=c2(1−cosα)=a2(1−cosα)sinα h=b32=a6(1−cosα)2sinα H2+(23h)2=b2 H=2asinα1−cosα3 V=13*b234H=4a3(1−cosα)3sin3α1−cosα3 Poprawna odpowiedz: a33−4sin2α12sinαcos3α Mam nadzieje, ze nie popelnilem bledu przy przepisywaniu (to moj pierwszy raz na tym forum) emotka
5 maj 17:00
maturalny: jeśli chodzi o stereometrie to może być naprawde bardzo dużo, różniących się od siebie wyników, a każdy będzie poprawny, także nie sugeruj się za bardzo odpowiedziami z książki, Twój też może być prawidłowy.
5 maj 17:18
pawel: Mimo wszystko chcialbym aby ktos poswiecil chwile i sprawdzil moj wynikemotka. Rownie dobrze moglem cos zrobic zle...
5 maj 17:32
xyz: a co oznaczyles jako a?
5 maj 17:35
xyz: dobra... w poleceniu jest ^^
pawel: Jest w tresci zadania.
pawel: emotka
pawel: Ponawiam.
5 maj 18:36
pawel: moze dzisiaj?emotka
9 maj 19:05
Mila: Po kolacji, czekaj, sprawdzę treść w Kiełbasie i przeliczę.
9 maj 19:22
pawel: Dziekuje, bede czekalemotka
9 maj 19:27
Mila: b,h,H −zgodność z moimi obliczeniami. Liczę V, bo mi coś inaczej wyszło.
9 maj 20:39
pawel: To okemotka. Chodzilo mi tylko o to czy moj tok rozumowania jest poprawny. A w koncowym obliczeniu najwidoczniej popelnilem blad obliczeniowyemotka. Jaki wynik Ci wyszedl?
9 maj 20:49
Mila: Rozumowanie dobre, liczę i sprawdzę, czy da się doprowadzić do pierwszej postaci z odpowiedzi, druga jest błędna.
9 maj 21:03
Mila:
 a3*(1−cosα)1−cosα 
V=

3sin3α 
Jeśli jutro masz maturę, to już to zostaw, rozumowanie dobre.
9 maj 21:11
pawel: Ok, dziekuje. Tak, jutro matura. Juz nie moge sie doczekacemotka Jeszcze tylko kombinatoryke musze ogarnac...
9 maj 21:21
Mila: Powodzenia, nie siedź zbyt długo przy komputerze. Wyśpij się. Powodzeniaemotka
9 maj 21:37
pawel: I tak mam problemy z zasypianiem Dziekujeemotka
9 maj 22:23