geometria analityczna
doma23w: Wyznacz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek AB. narysuj ten okrąg.
A=(1,2)
B=(7,2)
5 maj 16:59
yep: musisz znalezc srodek tego odcinka; niech bedzie mial wspolrzedne (m, n); pozniej liczysz
dlugosc samego odcinka AB, niech bedzie to d
rownanie okregu przyjmie postac
| | d | |
(x − m)2 + (y − n)2 = ( |
| )2 |
| | 2 | |
5 maj 17:06
Saizou : zauważ że punkty A i B leżą na prostej o równaniu y=2 (odcinek równoległy do OX), zatem
(x−4)
2+(y−2)
2=9
5 maj 17:09
Eta:
| | xA+xB | | yA+yB | | xB−xA | |
S( |
| , |
| )=(4,2) , r= |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
o: (x−4)
2+(y−2)
2= 9
5 maj 17:14