12
histeryk: F(x)=n(n3−7n2+7n+15), wyznacz miejsca zerowe
5 maj 15:39
pigor: ...,
F(x) = n(n
3+n
2−8n
2−8n+15n+15)= n[n
2(n+1)−8n(n+1)+15(n+1)]=
= n(n+1)(n
2−8n+15)=
n(n+1)(n−3)(n−5)= 0 ⇔
n∊{0,−1,3,5} . ...
5 maj 15:56
histeryk: nie rozumeim jak mozna dopisac sb liczby, ja nigdy na to nie wpadam, jest jakas zasada kiedy i
jakie ?
5 maj 16:00
Cusack: to przychodzi z czasem, jak już zrobisz wieleee przykładów

możesz też użyć twierdzeń o całkowitych i wymiernych pierwiastkach wielomianu.
5 maj 16:03
Cusack: zasady żadnej nie ma.
po prostu − dobry pomysł.
5 maj 16:06
histeryk: rozumiem wiec ogolnie najwyzej bd kminil z mizernym skutkiem
5 maj 16:07
Krzysiek : To moze na poczatek zakup sobie ksiazke pt. XiY prof. W. Krysickiego . Nawet idzie tanio
wyrwac na allegro
5 maj 20:32