Dowód
Kostek:
| | kl | |
Mam deltoid i mam wykazać P= |
| może ktoś naprowadzić |
| | 2 | |
Wiem, że deltoid składa się z dwóch trójkątów
(ale czy O dzieli przekątne na pół ) ?
5 maj 15:09
Kejt: nie, nie dzieli..
5 maj 15:10
5 maj 15:10
Kejt: dzieli tylko jedną. ( jest zarazem osią symetrii )
5 maj 15:10
Kejt: ale głupoty chrzanię..

ta pionowa jest podzielona w połowie, pozioma nie.
5 maj 15:13
Kostek: | | 2 | |
ale z tego co tu wynika to tylko przekątna l dzieli się na pół a k w jakim stosunku |
| |
| | 3 | |
5 maj 15:13
Kostek: dobra już wiem jak a ciekawe czy można było by na dwa 4 trójkąty prostokątne podzielić
5 maj 15:14
Patryk: nie ma zasady ,ze na 2/3
5 maj 15:15
Kostek:

a jak bym chciał tak pokazać na 4 trójkąty (2 takie i dwa takie )
5 maj 15:19
Patryk: ale tu są zmienne a i b których nie ma we wzorze
5 maj 15:20
Kostek: czyli nie da się tak wykazać
dziękować
5 maj 15:22
Kejt:
podzieliłam to k na odcinki c i d w ten sposób muszę udowodnić, że:
mamy po dwa takie same trójkąty, o przyprostokątnych:
| | cl | | dl | | 1 | |
Pc=2P1+2P2= |
| + |
| = |
| l(c+d) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
c.n.u
dobrze?
5 maj 15:25
Kostek: @Kejt nie wiem czy dobrze ? zadanie sam sobie wymyśliłem
5 maj 16:29
Kejt: sam sobie? chyba sam nam
5 maj 16:34
Gringo: | | q*p | |
A jaki jest wzór na pole deltoidu  Można to potwierdzić: P= |
| To jest połowa prostokąta |
| | 2 | |

ale nie wiem czy o to ci chodziło
5 maj 16:34
Kejt: a ja tu się cieszę.. "tak! W końcu wykazałam coś z planimetrii!"
:(
5 maj 16:36
Kostek: Mam jakiś wzór i próbuje go udowodnić tak staram się ogarnąć planimetrię

innego sposobu nie
widzę
| | qp | |
@Gringo że wzór wygląda |
| to dobrze wiemy  |
| | 2 | |
5 maj 16:40
Kostek: @Kejt jak chcesz to mogę Ci powysyłać dowody z planimetrii
5 maj 16:41
Kejt: taaak
5 maj 16:43
Kostek: to podaj e−mail albo gadu
5 maj 16:43
Kejt: tak. Dziękuję
ICSP
5 maj 16:57
Krzysiek : Kejt. Moze juz teraz za pozno bo matura ale proponuje CI ksiazke Marii Romanowskiej "
Udowodnij ze... Przykladowe zadania maturalne z matematyki . Zakres podstawowy i rozszerzony."
Sa tam zadania z roznych dzialow z rozwiazaniami takze z planimetrii ale tez np rachunek
rozniczkowy . Mysle ze bedzie pomocna nawet na studiach na ktore pewnie sie wybierasz .
Nawet sa tam zadania z poziomu rozszerzonego obowiazujacego od 2015r na maturze.
Cena mysle ze dobra . zaplacilem za nia w ksiegarni 17zl .
Czytalem tez na innym forum gdzie wypowiada sie albo dr albo juz prof. Jan Kraszewski i z
geometrii poleca ksiazke Zbor zadan z geometrii −−Wykaz ze aurtor Stefan MIzia .
5 maj 20:25
Kejt: dziękuję Krzysiu

zrobię sobie prezent po maturach
5 maj 20:30