Geometria płaska - trójkąty (podobieństwo)
Kamil: W trójkącie równobocznym ABC wysokości AE i CD przecinają się w punkcie O.
a)Wykaż, że trójkąt ODE jest podobny do trójkąta ADE. Oblicz skalę tego podobieństwa.
b) Wiedząc dodatkowo, że obwód trójkąta ODE wynosi 2, oblicz długość boku trójkąta ABC. Wynik
przedstaw w postaci a+b√c, gdzie a,b,c należą do całkowitych i c>0.
Bardzo proszę o pomoc, nie wiem jak się do tego zabrać. Proszę o zrobienie krok po kroku.
5 maj 15:01
Kamil: PODBIJAM, pomóżcie.
5 maj 15:11
Kamil: Proszę WAS

!
5 maj 16:02
Eta:
| | a√3 | |
h= 3x= |
| wysokości dzielą się w skali 2:1 licząc od wierzchołków( to myślę,że |
| | 2 | |
wiesz? )
ΔADE ~ ΔDOE z cechy (kkk)
| | |DE| | | | | √3 | |
to: skala k= U{ |
| = |
| =...... = |
| |
| | |AE| | | | | 3 | |
| | a | | a√3 | | a | |
b) LODE=2 to 2x+ |
| =2 ⇒ 2* |
| + |
| =2 |
| | 2 | | 6 | | 2 | |
3a+a
√3=12 ⇒ a(3+
√3)=12
| | 12 | |
a= |
| = ......... dokończ usuwając niewymierność z mianownika |
| | 3+√3 | |
5 maj 17:01
Kamil: ETA należą Ci się ogromne dzięki, straciłem już nadzieję na to zadanie... A swoją drogą, jesteś
matematyczką? Bo widzę, że pomagasz wielu ludziom
5 maj 17:17
Eta:
5 maj 17:22