e
sinus: dla jakich wartości parametru m suma kwadratów dwóch róznych pierwiastków rownania
x2 + (m−5)x + m − 7 = 0 jest najmniejsza?
wychodzi mi ze
Δ = m2 − 14m + 53
stąd Δ1 < 0
czyli brak pierwiastków czyli nie mozna wyznaczyc tej najmniejszej wartości dla sumy kwadratów
pierwiastków bo tak naprawde ich nie ma?
5 maj 14:53
Kejt: nie.
liczysz deltę delty..

więc w rzeczywistości to równanie ma zawsze dwa pierwiastki..
5 maj 14:58
Bogdan:
Δ1 < 0 dla trójmianu m2 − 14m + 53 oznacza, że ten trójmian przyjmuje wyłącznie wartości
dodatnie, czyli Δ > 0 dla m∊R, a w konsekwencji oznacza istnienie dwóch różnych pierwiastków
trójmianu x2 + (m − 5)x + m − 7
5 maj 15:01
sinus: kurde nie rozumiem tego czyli jak by mi wyszła pierwsza Δ < 0 to nie mam pierwiastków ale jak
mam ze Δ = m2 − 14m + 53
czyli Δ>0 tak pomimo tego ze m2 − 14m + 53 nie ma rozwiązania?
5 maj 15:02
sinus: a co by było gdyby Δ1 > 0?
5 maj 15:04
Kejt: jakby ta druga delta była>0 to wtedy masz dwa pierwiastki dla określonego m, a tak dla każdego
5 maj 15:06
sinus:

okey czyli załóżmy ze Δ
1 = x
czyli
√Δ1 =
√x
| | −b − √x | | −b + √x | |
stąd m1 = |
| lub m2 = |
| |
| | 2a | | 2a | |
czyli m ∊ R\ <m
1;m
2>
i liczyłbym dalej i po zastosowaniu wzorów viete;a gdybym otrzymam znów dwa pierwiastki to ten
który należałby do przedziału <m
1;m
2> musiałbym odrzucić
5 maj 15:13
sinus: dobrym tropem idę?
5 maj 15:25
sinus: ?
5 maj 16:18
Kejt: nie rozumiem o co Ci chodzi.
5 maj 16:19