Planimetria - rozszerzenie
Kejt: W trójkąt prostokątny wpisano okrąg o promieniu 2. Jeden z kątów trójkąta ma miarę 2α. Wyznacz
obwód trójkąta.
Proszę o jakąś wskazówkę. dostałam zaciemnienia znowu..
5 maj 14:34
Eta:
| 2 | | 2 | |
| =tgα ⇒ |DB|= |
| =|BE| |
| |DB| | | tgα | |
| | 2 | |
U{2}{|AE|= tg(45o−α) ⇒ |AE|= |
| = |AF| |
| | tg(45o−α) | |
Ob= ........ dokończ
5 maj 14:52
Bogdan:

Szkic rozwiązania:
2β = 90
o − 2α
Obwód L = 4 + 2a + 2b
5 maj 14:53
Bogdan:
5 maj 14:53
Eta:
5 maj 14:55
Kejt: takie proste.. aż wstyd się przyznawać

dziękuję
5 maj 14:57
marmag67: proszę pomóżcie> oblicz pole trójkąta równobocznego opisanego na okręgu o promieniu długości 3
pierwiastek 3 cm, plus rysunek
5 maj 15:08
Tomek:

r=3
√3
h=3r
dalej juz policzysz....
5 maj 15:16