matematykaszkolna.pl
kilka pytań do badania zbieżności szeregów Kamcio :): Mam kilka pytań dotyczących badania zbieżności szeregu. Przede wszystkim, które kryterium stosować na początku ? Wiem że najpierw muszę sprawdzić czy jest szeregiem o wyrazach nieujemnych, czy może jest naprzemienny. Ale co potem ? kiedy stosować kryterium porównawcze, kiedy kryterium d'Alemberta a kiedy Cauchy'ego ? poza tym, co jak np w według kryterium d'Alemberta wyjdzie że szereg jest zbieżny, a według kryterium Cauchy'ego wyjdzie rozbieżny? któremu z panów wówczas wierzyć ?
5 maj 14:19
Krzysiek: na początek sprawdzasz warunek konieczny dopiero potem korzystasz z jakiegoś kryterium. z reguły zadania zaczynają się od korzystania z kryterium porównawczego.(warto wtedy zapoznać się z kryterium ilorazowym−podobne ale szybciej i prościej się bada zbieżność/rozbieżność) z kryterium d'Alemberta korzystasz gdy masz silnię z kryterium Cauchy'ego gdy masz wyrażenie do potęgi 'n' i nie może być tak,że korzystając z jednego kryterium szereg jest zbieżny a korzystając z drugiego rozbieżny. Inna sprawa że kryterium Cauchy'ego jest silniejsze od kryterium d'Alemberta
5 maj 14:36
Kamcio :): w takim razie co oznacza stwierdzenie że kryterium Cauchy'ego jest silniejsze ?
5 maj 15:01
Krzysiek: tzn,że jeżeli kryterium d'Alemberta 'zadziała' to kryterium Cauchy'ego też, ale jeżeli kryterium d'Alemberta nie rozstrzyga to kryterium Cauchye'ego może zadziałać.
5 maj 15:34
Kamcio :): mógłby ktoś pomóc jeszcze z takim przykładem: Zbadaj zbieżność szeregu:
1 1 1 1 

+

+

+

+....
2ln2 3ln3 4ln4 5ln5 
6 maj 09:40
Kamcio :): @
6 maj 12:21
Krzysiek: kryterium o zagęszczaniu Cauchy'ego
6 maj 20:43
Kamcio :): tego nie znam :<
6 maj 20:53
Krzysiek: a możesz je stosować? czy po prostu nie wiesz co to za kryterium? http://pl.wikipedia.org/wiki/Kryteria_zbie%C5%BCno%C5%9Bci_szereg%C3%B3w#Kryterium_zag.C4.99szczania przyjmij np. p=2 możesz też skorzystać z kryterium całkowego
6 maj 20:57
Kamcio :): to znaczy mogę na pewno z niego korzystać, bo to wszystko jest dodatkowe (2 klasa liceum) ale na notatce o szeregach którą dostałem nie mam tego kryterium i też za bardzo nie wiem z czego ono wynika
6 maj 21:00
Krzysiek:
 1 
masz zbadać zbieżność szeregu ∑n=2

nlnn 
korzystając z tego kryterium badamy zbieżność takiego szeregu:
 1 1 1 1 
n=22n*

=∑n=2

=

n=2

2n *ln2n nln2 ln2 n 
szereg jest rozbieżny więc i szereg z zadania jest rozbieżny. wcześniej trzeba jeszcze sprawdzić czy możemy z tego kryterium korzystać(czy ciąg jest malejący) dowód tego kryterium opiera się na skorzystaniu z kryterium porównawczego poprzez szacowanie odpowiednich wyrazów tego ciągu.
6 maj 21:29