kilka pytań do badania zbieżności szeregów
Kamcio :): Mam kilka pytań dotyczących badania zbieżności szeregu. Przede wszystkim, które kryterium
stosować na początku ? Wiem że najpierw muszę sprawdzić czy jest szeregiem o wyrazach
nieujemnych, czy może jest naprzemienny. Ale co potem ? kiedy stosować kryterium porównawcze,
kiedy kryterium d'Alemberta a kiedy Cauchy'ego ? poza tym, co jak np w według kryterium
d'Alemberta wyjdzie że szereg jest zbieżny, a według kryterium Cauchy'ego wyjdzie rozbieżny?
któremu z panów wówczas wierzyć ?
5 maj 14:19
Krzysiek: na początek sprawdzasz warunek konieczny dopiero potem korzystasz z jakiegoś kryterium.
z reguły zadania zaczynają się od korzystania z kryterium porównawczego.(warto wtedy zapoznać
się z kryterium ilorazowym−podobne ale szybciej i prościej się bada zbieżność/rozbieżność)
z kryterium d'Alemberta korzystasz gdy masz silnię
z kryterium Cauchy'ego gdy masz wyrażenie do potęgi 'n'
i nie może być tak,że korzystając z jednego kryterium szereg jest zbieżny a korzystając z
drugiego rozbieżny.
Inna sprawa że kryterium Cauchy'ego jest silniejsze od kryterium d'Alemberta
5 maj 14:36
Kamcio :): w takim razie co oznacza stwierdzenie że kryterium Cauchy'ego jest silniejsze ?
5 maj 15:01
Krzysiek: tzn,że jeżeli kryterium d'Alemberta 'zadziała' to kryterium Cauchy'ego też, ale jeżeli
kryterium d'Alemberta nie rozstrzyga to kryterium Cauchye'ego może zadziałać.
5 maj 15:34
Kamcio :): mógłby ktoś pomóc jeszcze z takim przykładem:
Zbadaj zbieżność szeregu:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| +.... |
| 2ln2 | | 3ln3 | | 4ln4 | | 5ln5 | |
6 maj 09:40
Kamcio :): @
6 maj 12:21
Krzysiek: kryterium o zagęszczaniu Cauchy'ego
6 maj 20:43
Kamcio :): tego nie znam :<
6 maj 20:53
6 maj 20:57
Kamcio :): to znaczy mogę na pewno z niego korzystać, bo to wszystko jest dodatkowe (2 klasa liceum) ale
na notatce o szeregach którą dostałem nie mam tego kryterium i też za bardzo nie wiem z czego
ono wynika
6 maj 21:00
Krzysiek: | | 1 | |
masz zbadać zbieżność szeregu ∑n=2∞ |
| |
| | nlnn | |
korzystając z tego kryterium badamy zbieżność takiego szeregu:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑n=2∞2n* |
| =∑n=2∞ |
| = |
| ∑n=2∞ |
| |
| | 2n *ln2n | | nln2 | | ln2 | | n | |
szereg jest rozbieżny więc i szereg z zadania jest rozbieżny.
wcześniej trzeba jeszcze sprawdzić czy możemy z tego kryterium korzystać(czy ciąg jest
malejący)
dowód tego kryterium opiera się na skorzystaniu z kryterium porównawczego poprzez szacowanie
odpowiednich wyrazów tego ciągu.
6 maj 21:29