Rozwiąż równanie:
Adriaczi: Rozwiąż równanie:
x3+6x2+9x+54=0
Proszę o wytłumaczenie jak radzić sobie z tego typu zadaniami
5 maj 13:53
bezendu:
x3+6x2+9x+54=0
x2(x+6)+9(x+6)=0
(x+6)(x2+9)=0
x=−6
masz proste grupowanie wyrazów
(x3+6x2)+(9x+54)=0 wyciągasz to co się powtarza w pierwszym x2 w drugim 9 bo 9*6=54
5 maj 13:56
Kejt:
x2(x+6)+9(x+6)=0
(x+6)(x2+9)=0
x+6=0 v x2+9=0
x=−6 v x2=−9 −> sprzeczność
5 maj 13:56
Gringo: Tutaj widzę jakieś wyścigi... Od kiedy patrzę to 1:1
5 maj 13:58
Saizou : + dwa pierwiastki zespolone
x=3i x=−3i
5 maj 13:59
Kejt: Saizou.. nie przesadzaj
5 maj 14:00
bezendu:
@Saizou chyba raczej chodziło o liczby rzeczywiste
5 maj 14:00
Saizou : dzisiaj jest niedziela i do ogródka nie mam zamiaru iść, co najwyżej na kawę

, choć kawy nie
piję
5 maj 14:01
Kejt: po 16 maja zapraszam do Gdyni na piwo
5 maj 14:02
Saizou : 5,6,7 czerwca jestem na Kaszubach, a teraz spadam na obiadek
5 maj 14:04
Adriaczi: (x+6)(x2+9)=0
Nie rozumiem jak doszło do takie postaci
5 maj 14:05
Kejt: wyłączyliśmy (x+6) przed nawias.
5 maj 14:06
bezendu:
x2(x+6)+9(x+6)=0
(x+6)(x2+9)=0
5 maj 14:08
Adriaczi: teraz to widzę, dzięki bezendu, a ponieważ dwa razy powtarza się x+6 to wystarczy jak
rozpatrzymy jeden przypadek czy tak?
5 maj 14:11
bezendu:
jak się powtarza to wyłączasz to − tak jeden raz
5 maj 14:14
Adriaczi: a wyrazy które wyciągnąłem przed nawias łącze do jednego nawiasu?
5 maj 14:16
5 maj 14:18
Adriaczi: dzięki za linka
5 maj 14:34