macierze
maciej: Macierze Niech K będzie dowolnym działem
a) Podaj przykład niezerowej macierzy o wymiarze 2 x 2 o współczynnikach z K, która jest
nieodwracalna. (tzn. która nie posiada elementu odwrotnego względem mnożenia macierzy).
b) Podaj przykład macierzy X i Y o współczynnikach z K, takich, że XY ≠ YX.
5 maj 13:26
Aga1.: Co oznacza K?
5 maj 13:45
maciej: Niech K będzie dowolnym działem. Tylko tyle było.
5 maj 14:38
maciej: Pomoże ktoś ?
5 maj 15:02
maciej:
5 maj 15:32
maciej:
5 maj 16:11
Trivial:
Chyba dowolnym
ciałem.
Weźmy K = ℛ.
5 maj 16:22
maciej: A wiesz może jak zrobić takie zadanie:
"Niech V będzie przestrzenią liniową, a U jej podprzestrzenią. Udowodnij, że istnieją
przekształcenia liniowe L i M przestrzeni V w siebie, takie, że U jest jądrem L oraz U jest
obrazem M."
5 maj 16:29
maciej: oczywiście bardzo dziękuję za rozwiązanie poprzedniego zadania
5 maj 16:30
maciej:
5 maj 17:03
Trivial:
M może być np. rzutem prostopadłym na podprzestrzeń U.
L może być rzutem prostopadłym na podprzestrzeń X ortogonalną do U.

Jak tego dowieść nie wiem.
5 maj 17:10
maciej: Hmm, zastanowię się nad tym.
A wiesz może jak ruszyć takie zadanie:
Dla macierzy A ∊ Mm x n (K) definiujemy funkcję LA : Kn → Km wzorem LA(x) = A * x.
a) Udowodnij, że LA jest przekształceniem liniowym.
Wiem, że tutaj trzeba będzie sprawdzić warunki F(v1 + v2) = F(v1) + F(v2) i F(αv) = ...
Ale nie wiem jak to ruszyć.
b) Pokazać, że jeżeli A ≠ B to LA ≠ LB
5 maj 17:17
Trivial:
a) A*(x+y) = Ax + Ay OK
A*(αx) = α(Ax) OK
b) Jeśli A ≠ B to możemy napisać C = B−A i macierz C nie będzie macierzą zerową. Skoro tak, to
LB(x) = Bx = (A+C)x = Ax + Cx = LA(x) + Cx
Skoro C nie jest zerowe to istnieje wektor x dla którego Cx ≠ 0 a zatem LB ≠ LA
5 maj 17:38
maciej: Ale jak to formalnie zapisać, dokładnie chodzi mi oto LA.
Mógłbyś mi coś napisać o tym Mm x n co to dokładnie znaczy, i jak traktować na jakimś
przykładzie to: LA : Kn → Km
5 maj 17:44
Trivial: To jest formalnie zapisane.
LA(x+y) = A(x+y) = Ax + Ay = LA(x) + LA(y)
LA(αx) = A(αx) = α(Ax) = αLA(x).
5 maj 17:48
maciej: A możesz podać jakiś przykład jak ten zapis powinno się traktować? Bo nie rozumiem do końca
tego zapisu. W sensie LA : Kn → Km
5 maj 17:52
Trivial:
M
m×n(K) to macierze rozmiaru m×n nad ciałem K. Ciało K to taki twór algebraiczny
które spełnia jakieś tam prawa. Jeśli jesteś zainteresowany jakie to odsyłam do Wikipedii.

W praktyce najczęściej K = ℛ (liczby rzeczywiste) albo K = ℂ (liczby zespolone)
Przykład dla K = ℛ, rozmiar 2×3
Przykład dla K = ℂ, rozmiar 2×1
5 maj 17:54
maciej: ok dziękuję,
a jaka według Ciebie jest poprawna definicja mnożenia macierzy ?
bo muszę udowodnić, korzystając z definicji, że mnożenie jest łączne
5 maj 18:43
maciej:
5 maj 19:17
maciej:
5 maj 19:36
maciej:
5 maj 20:09
maciej: Znalazłem coś takiego:
Jeżeli A = [aij]m x n oraz B = [bij]m x n, to iloczyn macierzy A i B to macierz AB
= [cij]m x n, gdzie cij = ai1b1j + ai2b2j + ... + airbrj
Dobra definicja ?
5 maj 20:26
maciej:
5 maj 20:49
maciej:
5 maj 21:24
5 maj 21:29
maciej: To takie głupie pytanie dla upewnienia, co oznacza: ◯ [to kółko mniejsze] w podanym linku
5 maj 21:43
Trivial:
Tamten dowód jest dla uogólnionego działania mnożenia. Możesz traktować ◯ jako zwykłe mnożenie
liczb.
5 maj 21:45