Zadanie
Gringo: Antykwariusz kupił dwa stare rękopisy, płacąc 2800zł,a potem sprzedał je z 40% zyskiem. Za ile
sprzedał droższy z rękopisów, jeśli wiadomo, że jeden z rękopisów przyniósł mu 1100zł zysku, a
drugi 25% zysku?
5 maj 13:22
Basia:
x+y = 2800
0,4(x+y) = 0,4*2800 = 1120
i to jest zysk ogółem
ponieważ zysk "z x" wynosi 1100 ⇒ zysk z y = 20 i to jest 25% y
czyli y=80
czyli x = 2720
x został sprzedany za 2720+1100 = 3820
y został sprzedany za 80+20 = 100
5 maj 13:31
Gringo: Dziękuje szefowej
5 maj 13:32