pomocy na jutro mam rozwiąż układ równań(okręgi)
łukasz: x2+y2+6x−16=0
x−2y=2
15 wrz 19:04
Eta:
Witam

1/ metoda algebraiczna:
wyznaczamy x = 2y +2
podstawiając do równania okręgu:
( 2y+2)
2 +y
2 +6( 2y +2) −16=0
wykonaj działania , zredukuj , uporządkuj równanie
i rozwiąż to równanie i wyznacz y
a następnie x
15 wrz 19:09
Eta:
Po wyznaczeniu rozwiązań, sprawdź czy są spełnione obydwa równania
upewnisz się czy rozwiązanie jest poprawne
15 wrz 19:10
Eta:
dokańczam zad.
4y2 +8y +4 +y2 +12y +12 −16=0
5y2 +20y =0 /:5
y2 +4y =0 => y( y +4)=0 => y=0 lub y = −4
więc dla y=0 x = 2*0 +2 = 2
dla y = −4 x = 2*(−4) +2 = −6
Odp: rozwiązaniami są pary: x = 2 i y = 0 lub x = − 6 i y = − 4
łukasz czy o "gotowca" Ci chodziło?
15 wrz 19:30