tłumaczonko
matius: zbiorem wartości funkcji f(x)=3
x−2 −3 jest zbiór

?
chodzi mi o to jak to naszkicować
czytałem o tym i wiem że to jest funkcja rosnąca przesunięta o 3 jednostki w dól ale za bardzo
nie wiem co z tym x
x 1 2
y 9 81

? dobrze rozumuje ?
5 maj 12:52
Kaja: o trzy jednostki w dół i dwie jednostki w prawo. narysuj najpierw wykres funkcji y=3x, a
następnie go przesuń i odczytaj zbiór wartości.
5 maj 12:56
Kejt:
masz sobie funkcje 3x (zwykła wykładnicza)
i ją przesuwasz o 2 w prawo i 3 w dół..
5 maj 12:56
Basia:
rysujesz g(x) = 3x ZW=(0;+∞)
przesuwasz o 2 w prawo co daje h(x) = 3x−2 ZW bez zmian
przesuwasz o 3 w dół co daje f(x) = 3x−2 − 3 ZW = (−3;+∞)
5 maj 12:57
ICSP: 0 < 3
x−2 <
∞ / −3
−3 < 3
x−2 − 3 <
∞
Przy okazji się dowiem czy mój zapis jest poprawny, bo nie jestem pewien czy można tak się
bawić na
∞
5 maj 12:58
matius: dzientki

w sumie to bz rysowania wychodzi nie wiem co mnie tak odmózgowiło ....
5 maj 13:03
Kejt: To przez maturę.. też już tak mam
5 maj 13:04
matius: dokładnie
5 maj 13:08
matius: kejt a jak Ci idzie uczonko na ile chcesz napisac
5 maj 13:09
Kejt: 80% przynajmniej.. rozszerzenie.. inaczej się tu więcej nie pokażę..
5 maj 13:10
Krzysiek : Kejt . Juz CI raz pisalem . masz nie przesadzac . To ze nie napiszesz na 80 % (ale TY
napiszesz) to swiat sie nie zawali . Przeciez te wiadomosci ktore posiadasz nie pojda sobie w
Polske tylko zostana z Toba . . Kiedys Artur odpisywal koledze ze na studiach wlasnie CI co
pisali mature na 80−90% wlasnie odpadali po 1 semestrze . Ty masz sie po prostu nie zadreczac
tym
5 maj 21:18