trójkąt równoboczny
Dominik:

Cześć, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić czemu w trójkącie równobocznym (o boku a) DE=
23AB?
5 maj 12:45
Basia:
bo punkt przecięcia wysokości dzieli wysokość na SC=
23CC' i SC' =
13CC'
teraz z podobieństwa
5 maj 12:52
ICSP: Oznaczmy F − spodek wysokości opuszczonej z wierzchołka C oraz S − punkt przecięcia się
wysokości zamem
| | FC | |
ΔAFC ∼ DSC w skali k = |
| |
| | SC | |
| | AF | |
zatem k = |
| . Identyczna analiza dla trójkątów BFC oraz ECS i dostajesz tezę |
| | DS | |
5 maj 12:56
Dominik: Dziękuję
5 maj 13:09