Propabylistyka i statystyka - Rzut kostką
Kukasz: Witam, mogłaby mi jakaś osoba pomoc rozwiązać zadanie ?
Treść:
Rzucono 1800 razy kostką sześcienną
A−zdarzenie wyrzucenia liczby oczek podzielnych przez 3
X−liczba wystąpień zdarzenia A
Oblicz P(560≤X<609)
Z góry dziękuje za pomoc
5 maj 12:14
Aga1.: Spróbuję rozwiązać, ale powinien ktoś sprawdzić.
n=1800
i 560≤X
≤609
np+a
√npq=560
np+b
√npq=609
Oblicz a i b
Potem wykorzystaj twierdzenie Laplace
'a
5 maj 13:12
Kukasz: Aga1. Tam masz błąd ≤609, ma być <609
5 maj 13:23
Aga1.: Dlatego napisałam na czerwono, bo tak jest w twierdzeniu.
Nie wiem, czy tak samo będzie wyglądać rozwiązanie, gdy będzie <609.
5 maj 13:36
Kukasz: ok dzięki za wytłumaczenie i za pomoc
5 maj 13:42