Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego.
wajdzik: Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego (a
n), w którym a
4=6 i S
4=21
Nie za bardzo mam pomysł jak wykonać to zadanie.
Próbowałem policzyć a
1, nie bardzo. Wyciągnąłem wzór sumy, też nie bardzo.
Mógłby ktoś zerknąć
5 maj 11:56
Kejt:
a
n=a
1+(n−1)r
a
4=a
1+3r
a
1+3r=6
(a
1+6)*2=21
a
1+6=10,5
a
1=4,5
a
1+3r=6
4,5+3r=6
3r=1,5
r=0,5
5 maj 11:59
wajdzik: Dzięki Kejt, w pdr się chyba pomylili bo dali w wyniku 4.
5 maj 12:02
Kejt: em..to równie dobrze ja mogłam się walnąć..
5 maj 12:04
wajdzik: nie, przeanalizowałem. Jest ok
5 maj 12:07