...
nelcia7751: pomożecie?
1 0 0 11/7 |1
0 1 0 −1 |−1
0 0 1 −6/7 | 2
0 0 0 1 | 0
5 maj 11:49
Nienor: A tu x
4 nie równa się po prostru 0
5 maj 11:56
nelcia7751: tak
oraz x2= −1
ale nie wiem jak przekształcić x1 i x3 żeby wyszło
5 maj 11:59
Basia:
skoro x4=0 masz z (1) x1 = 1 i z (3) x3=2
(metoda Gausa−Jordana)
i tyle, chyba, że musisz koniecznie użyć oryginalnej "kanonicznej" metody Gausa czyli
sprowadzić do "czystej" postaci przekątnowej
wtedy zrób w1 − 117w4; w2 + w4 i w3+67w4
ale to już "sztuka dla sztuki"
5 maj 12:06