OSTROSLUP WZOR
manka: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Promień okręgu opisanego na podstawie tego ostrosłupa
jest równy 2√3 . Ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy ostrosłupa pod kątem 60
stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
o to czesc rozwiazania ktore znalazlam
a√3
R= 3
wyjasni ktos z kad ten wzor bo ja tez tak znalazam ale pod ulamkiem jest 2 a nie 3
5 maj 11:37
xyz: W podstawie jest trójkąt równoboczny.
| 2 | | a√3 | | 2a√3 | | a√3 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 3 | | 2 | | 6 | | 3 | |
5 maj 11:42