Trygonometria
Ania_601: sinx + cosx = 1
sinx + sin(
π2 −x) = 1
| | x + π2 −x | | x−π2 + x | |
2sin |
| cos |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
Wytłumaczy ktoś co się stało między 2, 3 równaniem ?
5 maj 11:19
xyz: Zastosowano wzór na sume sinusów
5 maj 11:20
xyz: | | α+β | | α−β | |
sinα+sinβ = 2sinα |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 maj 11:20
Kejt: | | α+β | | α−β | |
sinα+sinβ=2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 maj 11:21
Kipic: tez wzór gdzieś jest w tablicach
5 maj 11:24
xyz: nie bo to juz nie obowiazuje na mature rozszerzona
5 maj 11:25
Kipic: To grubo tak patrze w tablicach a go nigdzie nie ma
5 maj 11:26
Ania_601: aha, dzięki, ale to jesat beznadziejne, że nasz rocznik ('94) ma tak okrojony program z
matematyki rozszer
5 maj 11:27
xyz: ALe to juz jest od jakiegos czasu tak ^^ (moze '91?)
5 maj 11:29
Kipic: i to potrafia wynajdowac zadania z dupy co nie wiadomo jak ugryzc
5 maj 11:29
Ania_601: a no to o tym nie wiedziałam, ale np takie coś jak pochodne funkcji były jeszcze w tamtym
roczniku. Oj potrafią..
5 maj 11:32
xyz: Nie było... od 2010 na 100% nie było bo od wtedy jest 'nowa matura'
5 maj 11:32
Ania_601: hmm.. to nie będę się spierała, ale mój brat o rok starszy właśnie to miał, ale to moze ponad
programowo robili
5 maj 11:34
xyz: W szkole mogli robic
5 maj 11:35
Ania_601: haha no mogli, mogli

na studia się przypa przynajmniej
5 maj 11:37
Kipic: to fajna szkole macie bo u nas na programie z rozszerzonej matematyki robilismy same ze tak
powiem "smieci" i NON STOP zadania z ubieglych matur tak jakby w tym roku mialy sie pojawic

hehe
5 maj 11:38
Ania_601: wiesz na coś podobnego zawsze można trafić

. a ćwiczenie nad robieniem zadań nawet
podobnychzawsze się przyda
5 maj 11:43
Kejt: a w mojej szkole nie przerobili dokładnie nawet samej podstawy
5 maj 11:44
Ania_601: ale Ty chyba w takim razie umiałeś się wybić

to w jakim mieście/województwie chodzisz do
szkoły?
5 maj 11:47
Kejt: jestem dziewczyną

w pomorskim..Gdynia
5 maj 11:48
Ania_601: aha, sorrki.. a dlaczego wybrałaś nick 'Kejt' ?
aa to super miaso, zawsze na wakacjach tam jestem

.
za to u mnie w szkole są 4 nauczycielki od matmy, a tylko jedna umie uczyć i właśnie na nią
trafiłam

a średnio to z 50% osób nie zdawało próbnych z podstawy z matmy, to też słabo..
5 maj 11:51
Kipic: @Ania 601 no to mieliscie lipe
5 maj 11:54
Kejt:
Kejt = Kate = Kasia
u mnie żadna nie umie uczyć

była jedna świetna, ale odeszła jak byłam w drugiej klasie.
ale najlepsza była ta w trzeciej klasie..jak nas prawdopodobieństwa uczyła

Ile wynosi prawdopodobieństwo wyrzucenia jedynki przy jednym rzucie sześcienną kostką?
| | 1 | |
oczywiście |
| , bo albo wypadnie 1 albo nie  |
| | 2 | |
5 maj 11:55
Kejt: u mnie w całej szkole zdało próbną jakieś 6 osób

a wszystkich jest 44.
5 maj 11:56
Ania_601: niestety.. słaba szkoła, bo małe miasteczko. ale ja już jakoś ogarniam matme na te rozszerzenie
xd
5 maj 11:57
Ania_601: aa oki @Kejt

hahaha to widzę prawdopodobieństwo opanowane!

ojej ale 44 osoby to mała strasznie szkoła, u nas to 180 na roczniku jest

no a Ty piszesz rozszerzenie?
5 maj 12:01
Kejt: oczywiście, że piszę..wstyd by było po tylu latach na forum

wygnaliby mnie

mało, bo jestem w gdyńskim Liceum Plastycznym
5 maj 12:03
Ania_601: no to dużo pracy musiałaś w to włożyć

a ja na początku gdy tu zajżałam to myślałam, że tu
ktoś komu płacą pieniądze siedzi i rozwiązuje zadanka, a tu zaskoczenie i to jest własnie
fajne

. no to życzę powodzenia na maturze!
5 maj 12:07
Kejt: nie dziękuję i nawzajem
5 maj 12:08
Ania_601: ja również nie dziękuje, nie wolno zapeszać

. ale bedize dobrze!
5 maj 12:09