Rozwiąż nierówność
Monika:
5 maj 11:16
Monika: help
5 maj 11:54
Kipic: no to ja bym to tak probowal wyliczyc :
| x2+x−2 | |
| <2 dla x∊(−∞;−2)u(1;+∞) |
| x−4 | |
i
| x2+x−2 | |
| >−2 dla x∊<−2;1> |
| x−4 | |
Najpierw czesc wspolna z przedzialow a potem z tych dwoch przedzialow sume
5 maj 12:00
xyz: Chyba tak trzeba
5 maj 12:02
Monika: A nie tak, że pomnożyć przez (x−4)
2? Żeby pozbyć się ułamka? Ale właśnie nie wiem co dalej
5 maj 12:08
Kipic: @Monika jesli o ten sposob ci chodzi to bedzie tak :
| x2+x−2 | | 4(x2−8x+16) | |
| − |
| <0 |
| x2−8x+16 | | x2−8x+16 | |
| x2+x−2−4x2+32x−64 | |
| <0 |
| x2−8x+16 | |
(−3x
2+33x−66)(x
2−8x+16)<0
i to rozwiazujesz
5 maj 12:21
Monika: Ooo! Super! To jest po mojemu, nie wpadło mi to do głowy

Dzięki!
5 maj 12:37
Kipic: a sry zle rozwiazywalem w tym poscie o 12:21 przeciez lx
2+x−2l=
√(x2+x−2)2
czyli jednak najlepiej sobie rozwiazywac przedzialami
5 maj 12:39
Kipic: wzory mi sie pomylily bo wzor na wartosc bezwzgledna to lal=√(a)2 a nasze a to x2+x−2
czyli nie bedzie tylko x2+x−2 ale (x2+x−2)2
5 maj 12:41
Aga1.: Ważne x≠4 ( za brak dziedziny często strata 1 punktu)
| Ix2+x−2I−2(x−4) | |
| <0 /*(x−4)2 |
| x−4 | |
(Ix
2+x−2I−2x+8)(x−4)<0
i teraz rozwiązujesz w przedziałach
I. x∊(−
∞,−2>U<1,4)U(4,
∞)
tu Ix
2+x−2I=x
2+x−2
II. x∊(−2,1)
i Ix
2+x−2I=−x
2−x+2.
5 maj 12:44
Monika: Skąd te przedziały?
5 maj 13:24
Dominik: z definicji wartosci bezwzglednej
5 maj 13:27
Monika: Nie rozumiem. Obliczam i nadal nie wychodzą mi takie przedziały −−
5 maj 14:09
Monika: Wytłumaczy ktoś?
5 maj 19:19