oblicz wartość parametru.
KASIA: Dla jakich wartości parametru m nierówność mx2 − 4x + m +3 ≥ 0 będzie spełniona dla każdej
liczby rzeczywistej x?
15 wrz 18:54
Eta:

Witam:
by spełniony był warunek zadania , to parabola musi być :
ramionami zwrócona do
góry zatem: a>0
i wierzchołek musi należeć do osi OX , więc Δ= 0
zatem parametr "m" musi spełniać układ warunków:
1/ a> 0 => m >0
i
2/ Δ=0 => 16 − 4*m( m+3) =0
to: 4m
2 +12m −16 =0 /:4
m
2 +3m −4 =0
rozwiąz to równanie i jako odp. podaj to "m" ,które jest >0
i to wszystko
15 wrz 20:48
KASIA: ale to bedzie wynik dla funkcji rownej 0 a tam jest ze jest większa lub równa.. wiec co z tym
jak będzie większa?
15 wrz 20:53
KASIA: czyli trzeba z tego zrobić przedział, tak? i z tego przedziały wybrać jeszcze ten przedział
który należy do (0; +∞) tak?
wyszło mi że od <1; +∞) .
15 wrz 21:00
Mattaii: Mi tak samo wyszło więc jest małe prawdopodobieństwo abyśmy mieli źle ; D
15 wrz 21:04
KASIA: ciesze się niezmiernie

i dziękuję bardzo za pomoc
15 wrz 21:05