Dla jakich wartości parametru m równanie ma pierwiastek dodatni?
Kizuna: Dla jakich wartości parametru m równanie ma pierwiastek dodatni?
a)log12 (x+4) = mm+1
jak to rozwiązać bez potrzeby robienia wykresu? ;q
5 maj 11:09
Michał: ale wykresem najprościej
5 maj 11:48
Kipic: Własnie sie tak zastanawialem jak to zrobic bez wykresu , ale jednak wykresem najlatwiej
5 maj 11:49
Kizuna: No dobra...
5 maj 12:11
Basia: algebraicznie (bez wykresu) to tak:
(0,5)
m/(m+1) = x+4 ⇔
x = (0,5)
m/(m+1) − 4
x>0 ⇔
(0,5)
m/(m+1) − 4 > 0
(0,5)
m/(m+1) > 4
2
−m/(m+1) > 2
2
m ∊ (−1; −
23)
5 maj 12:14