Jednokładność
Na 1 ukladzie wspolrzednych okrag O1 ma r=3 , O2 r=1
| 1 | ||
i jest przekształcenie z O1 na O2 czyli bedzie skala jednokladnosci : k=−3 i K= | ||
| 3 |
| 1 | ||
i jest przekształcenie z O2 na O1 czyli bedzie skala jednokladnosci : k=3 i K=− | ||
| 3 |
Czy aby dobrze jednokladnosc jest podana w obu przypadkach z O1 na O2 i z O2 na O1
| 1 | ||
Jak bym dał w pierwszy skale k= | , a w drugim skale k=3, a to K to co u ciebie oznacza? | |
| 3 |
k to skala jedokladnosci
ale w O1 na O2 sa dwie skale jednokladnosci ta na czerwono to
| 1 | ||
chyba k= | a ta na niebiesko to k=−3 ale nie jestem do konca pewny | |
| 3 |
| 1 | ||
a jak jest odwrotnie z O2 na O1 ( powiekszamy ) to chyba jest k=3(niebieska ) i k=− | ||
| 3 |
Jedynie przy tym samym promieniu to bylaby skala k=1 tylko
| 1 | ||
ale wtedy srodek jednokladnosci sie zmienia dla k=3 i k=− | wtedy np : | |
| 3 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
z O1 na o2 dla skali k= | srodkiem jednokladnosci bylby punkt (2 | ,2 | ) a dla | |||
| 3 | 3 | 3 |
| 1 | 1 | |||
skali k=−3 to bylby punkt (8 | ,5 | ) | ||
| 2 | 2 |
k=3( pierwszy rysunek)Punkty Ai A' leżą po tej samej stronie punktu S
k=−3 (drugi rysunek)Punkt S leży pomiędzy A i A'
S − środek jednokładności.
A' to obraz punktu A.
SA'→=k*SA→
juz zrozumialem czyli jednak ok
Nie mam wspolrzednych to tylko byl przyklad ktory sam narysowalem hehe
to gdy pomniejszamy czyli z O1
na O2
@xyx , tak.
| 1 | ||
Pierwszy rysunek k= | ||
| 3 |
| −1 | ||
drugi k= | ||
| 3 |
| 1 | 1 | |||
Jeśli pomniejszamy trzykrotnie to k= | lub k=− | . | ||
| 3 | 3 |
| 1 | ||
czyli dla powiekszania jest k=3 i k=−3 a dla pomniejszania k=−{1}{3} i = | >> << | |
| 3 |