Równania prostych przechodzacych przez pkt
alfa i omega: Podaj równania prostych przechodzących przez punkt (0;5) i odległych od punktu (2;−2) o √3
i mam tak
√3(a2+1)=|2a+7|
5 maj 10:53
xyz: Jak dobrze podstawiles do wzoru do teraz podnies do kwadratu i rozwiazuj zwykle rownanie
kwadratowe
5 maj 11:10
alfa i omega: no ale tam jest wartość bezwzględna, to bym miał
2a+7=√3(a2+1) lub 2a+7=−√3(a2+1)
5 maj 11:15
xyz: Ale...
√3(a2+1)=|2a+7| / (...)2
3(a2+1) = (2a+7)2
5 maj 11:15
alfa i omega: i z tego pierwszego mi wychodzi
a=−14−5√6
lub
a=5√6−14
5 maj 11:16
alfa i omega: no w sumie to tak
dobra, dzieki
5 maj 11:19