dwie urny
m-18: Rekwizytem w grze są dwie urny Ua i Ub, których zawartość została przedstawiona niżej . Każdy
z dwóch graczy ma jedną z tych urn i losuje ze swojej urny liczbę. Zwycięża ten, kto wylosuje
większą liczbę. Którą z urn byś wybrał mając w tej grze prawo pierwszeństwa przy wyborze
urny?
5 maj 10:38
Michał: cyt "zawartość została przedstawiona niżej" wiec gdzie ta zawartośc

?
5 maj 10:54
m-18: URNA(A) = 1,3,3,3,5
URNA (B)= 1,2,2,2,4,4,4,4
5 maj 12:42
m-18: tu
5 maj 12:42
Ania_601: Ω=40
A−wylosowanie wygrywającego losu z urny A,
B−−||− z urny B
A=20, B=19
| | 20 | |
P(A)= |
| P(B)={19}{40} |
| | 40 | |
P(A)>P(B), wybieramy Urne drugą
5 maj 12:52