Trygonometria
herakles : dla jakiego α∊<0,2π> pierwiastki równania x2−2xcosα−sin2α=0 spełniają warunek x12+x22=3
5 maj 09:21
głowa: rownanie liczysz jak kazde inne
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2=3
tutaj liczysz ze wzorow viete'a
na koncu czesc wspolna
5 maj 09:50
herakles : no tak tyle wiem
ale w odpowiedziach jest podana delta która jest równa 4 a mi tyle nie wychodzi i nie wiem
gdzie błąd no i po podstawieniu równania do wzorów Viete'a nie wiem co dalej zrobić. Dlatego
prosiłbym o rozpisanie tego
5 maj 10:09
Michał: Δ=(−2cosα)2−4(−sin2α) tak liczysz delte?
5 maj 11:51
Kipic: Michał a da sie tak policzyc delta

bo chyba lepiej sobie zamienic sin
2x na 1−cos
x potem sam cosinus zostaje
5 maj 11:53