prawdopodobieństwo
lamoe: Ze zbioru {−n,−(n−1),...,−1,0,1,...,n−1,n} n≥1 losujemy 2 liczby mogą się powtarzać. Oblicz
jakie jest prawdopodobieństwo że suma wartości bezwzględnych wylosowanych liczb jest większa
niż n.
0 + |n| − 2 opcje
|1| + |n−1| i |n| to 8 opcji
|2| + |n−−2| , |n−1|, |n| to 16 opcji
niewiem czy to do czegoś prowadzi, co myślicie?
Basia:
skoro elementy mogą się powtarzać mamy wariacje z powtórzeniami
czyli pary uporządkowane, chociaż tak naprawdę kolejność nie ma znaczenia
jeżeli jednak będziemy konsekwentni wynik powinien być dobry
|Ω| = (2n+1)
2
(tak zapisana moc Ω rozróżnia pary: (1,5) i (5,1) na przykład)
i na przykład dla n=4 "złe pary" to:
(4,0)
(3,1) (3,0) (3,−1)
(2,2) (2,1) (2,0) (2,−1) (2,−2)
(1,3) (1,2) (1,1) (1,0) (1,−1) (1,−2) (1,−3)
(0,4) (0,3) (0,2) (0,1) (0,0) (0,−1) (0,−2) (0,−3) (0,−4)
(−1,3) (−1,2) (−1,1) (−1,0) (−1,−1) (−1,−2) (−1,−3)
(−2,2) (−2,1) (−2,0) (−2,−1) (−2,−2)
(−3,1) (−3,0) (−3,−1)
(−4,0)
przy takim podejściu pary nie będą się powtarzać, a wynik powinien być dobry
no a jest tych par:
2*[1+3+5+....+(2n−1)]+(2n+1) =
| | 1+2n−1 | |
2* |
| *n + (2n+1) = 2n2+2n+1 |
| | 2 | |
| | (2n+1)2 − 2n2−2n−1 | |
P = |
| = |
| | (2n+1)2 | |
| 4n2 + 4n + 1 −2n2−2n−1 | |
| = |
| (2n+1)2 | |
| 2n2 +2n | | 2n(n+1) | |
| = |
| |
| (2n+1)2 | | (2n+1)2 | |
o ile czegoś nie poknociłam, bo pora straszna